
Reklama.
Omlety kojarzą nam się przede wszystkim ze śniadaniem, bo to pyszny, ale też pożywny posiłek. Dzięki jajkom szybko i na długo zaspokajają głód, dodając energii, poza tym można je podawać z tak różnymi dodatkami, że nigdy się praktycznie nie znudzą.
Puszyste omlety - składniki
Jak przygotować puszyste omlety, by rozpływały się w ustach? Wypróbuj ten prosty trik – musisz dodać tylko jeden składnik. Chodzi o wodę gazowaną, to właśnie dzięki niej omlety wyjdą lekkie, delikatne i przede wszystkim puszyste.Omlet przygotowuje się bardzo prosto. Jeśli masz swój własny sposób, zrób je jak zwykle, tylko do żółtek dodaj 4-5 łyżeczek wody gazowanej. Jeśli nie, wypróbuj ten przepis – jest łatwy i dosłownie w kilka minut omlet jest gotowy.
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
4-5 łyżeczek wody gazowanej
szczypta soli
masło lub olej do smażenia
Puszysty omlet – przepis
Najpierw oddziel białka od żółtek, dodaj sól i zacznij je ubijać na sztywną pianę. Z kolei do żółtek wlej wodę gazowaną, wymieszaj i dodaj je do ubitych białek. Miksuj wszystko przez kilkanaście sekund, a następnie zacznij bardzo powoli dodawać mąkę.Na patelnię wlej olej (lub dodaj masło) przelej gotową masę, smaż omlet na małym ogniu ok. 2-3 minut z jednej strony, a następnie ok. 2 min. z drugiej strony. Dołóż na wierzch takie dodatki jak lubisz i gotowe!
Może cię zainteresować także: Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Wystarczy jeden trik, by każdy był idealnie wysmażony