Pasta z bakłażana po śródziemnomorsku
Przepis na pastę z bakłażana po śródziemnomorsku 123rf
Reklama.
  • Pasta z bakłażana po śródziemnomorsku jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa, bo bakłażany zawierają spore ilości witamin i minerałów.
  • Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego na dłużej zapewnia uczucie sytości.
  • Prosty przepis na pastę z bakłażana po śródziemnomorsku.
  • Pasta z bakłażana jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Jego podstawę stanowi bakłażan, który zawiera nie tylko witaminy i minerały (witaminy z grupy B, C, K, potas, magnez, wapń), ale też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jest przy tym doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

    Pasta z bakłażana – składniki

    To danie kuchni greckiej, dlatego większość składników kojarzy się właśnie z tym rejonem Europy. Czego będziesz potrzebować?
    Składniki
  • 1 dość duży bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 7-8 zielonych oliwek
  • ok. 100 ml jogurtu greckiego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

  • Pasta z bakłażana po śródziemnomorsku – przepis

    Przepis jest naprawdę banalnie prosty. Najwięcej czasu zajmie upieczenie bakłażana. Przekrój go na pół, posól, skrop odrobiną oliwy z oliwek, którą przesmaruj też blachę do pieczenia. Piecz bakłażana w temperaturze 200 stopni przez 30 minut - zorientujesz się, że jest gotowy, gdy będzie miękki.
    W tym czasie przerzuć do miski pokrojone na pół oliwki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i jogurt. Gdy bakłażan przestygnie, łyżeczką wyjmij miąższ i przełóż do reszty składników. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko zblenduj na gładką masę lub dokładnie zmiażdż widelcem. Na koniec można dodać odrobinę natki pietruszki. Pastę można jeść samodzielnie, doskonale smakuje też na kanapkach, tostach lub zawinięta w grecką pitę.