Mat. prasowe
Reklama.

Piekarnik z funkcją podwójnego pieczenia

Na przyjęcie, na które zaproszono osoby z różną dietą, muszą zostać przygotowane oddzielne potrawy. To rozbicie utrudnia jednak organizatorom imprezy synchronizację wspólnego posiłku. Jedna potrawa zostanie przygotowana wcześniej, druga później. Jedną będzie można podać na świeżo, drugą trzeba będzie odgrzewać. Nie zawsze też starczy naczyń czy miejsca na przygotowanie wszystkiego naraz i na czas.
Choć pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć (jak np. zróżnicowanej diety gości), zawsze na wyciągnięcie ręki są rozwiązania, które mogą ułatwić zadanie, przyspieszając pewne procesy. Dla rodzin organizujących często "domówki" z udziałem gości, którzy dbają o zdrowe odżywianie, albo mają szczególne wymagania żywieniowe (dieta lekkostrawna, alergia, nietolerancja), bardzo przydatnym rozwiązaniem będzie piekarnik parowy Samsung Dual Cook Real Steam z rodziny Infinite Line™.
Nowoczesny piekarnik z funkcją gotowania na parze został bowiem wyposażony w innowacyjną technologię Dual Cook, która umożliwia upieczenie dwóch dań w tym samym czasie*. Od strony konstrukcyjnej jednym z elementów technologii Dual Cook jest specjalny separator. Dzieli on wnętrze piekarnika na dwie komory, które tworzą zamkniętą, izolowaną termicznie przestrzeń.
logo
Mat. prasowe
Technologia Dual Cook pozwala na jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw. Wstawione do oddzielnych komór, mogą być one przygotowywane w różnych trybach i temperaturach, a dzięki dwóm oddzielnym obiegom powietrza pomiędzy górną i dolną komorą piekarnika, nie dochodzi do przenikania zapachów, podczas cyklu pieczenia. Każde danie zachowuje więc swój aromat. Przykładowo, beza nie będzie pachniała ryb, pieczoną równolegle w drugiej komorze. Z równoczesnym przygotowaniem kilku dań w piekarniku wynika też szereg innych zalet.

Zalety technologii Dual Cook

Po pierwsze, da się przyrządzić w tym samym czasie posiłki na dwa różne żołądki. Przykładowo, w dolnej komorze piekarnika można piec na parze , aby przygotować danie dla "wrażliwców" (bez soli, cukru, o mniejszej zawartości tłuszczy, czyli lekkostrawne) albo dla wegan. Z kolei na górze można zastosować tradycyjne pieczenie, aby móc zaserwować smakoszom np. podrumienionego pikantnego kurczaka.
Niewątpliwie piekarnik z funkcją podwójnego pieczenia Dual Cook to też wskazane rozwiązanie na imprezy, wśród których znajdują się osoby nietolerujące pewnych składników pokarmowych.
W każdym razie zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie, by pracę dla piekarnika dla obu wydzielonych separatorem komór ustawić w taki sposób, by uczestnicy biesiady mogli zjeść wspólnie ciepły obiad złożony z różnych dań. Nie trzeba też dodawać, że pieczenie dwóch potraw jednocześnie to też oszczędność czasu, który przecież dziś bywa cenniejszy niż pieniądz.
Dla organizatorów przyjęcia znaczenie też będzie miał fakt, że piekarnik z technologią Dual Cook dołoży swoją cegiełkę do obniżki rachunku za prąd. Jakby nie patrzeć, "dwa piekarniki w jednym" to oszczędność energii. Oszczędniej przygotować dwa dania za jednym zamachem niż oddzielnie, jedną po drugiej. Ponadto, jak wykazują wewnętrzne testy, przy wykorzystaniu jednej komory zużycie prądu spada o 21 proc., a danie piecze się o 22 proc. szybciej.

Samsung Infinite Line

Infinite Line™, to unikalna linia wzornicza urządzeń do zabudowy kuchennej, o wyrazistym i przemyślanym designie. Wizytówką serii jest wykończenie w czarnym połyskliwym szkle, są pionowe linie okienka piekarnika, które nadają mu smukły i elegancki wygląd. Całość pomaga zbudować wokół kuchni ekskluzywny wizerunek.
logo
Mat. prasowe
Dizajn linii Inifinie Line™od Samsung może stanowić dobry patent na zaprojektowanie funkcjonalnej i nowoczesnej technologicznie kuchni z charakterem. W tej serii innowacyjne technologie idą bowiem w parze z wyjątkowym designem. Dla użytkowników najważniejsze jednak jest to, co znajduje się za drzwiami nowoczesnego piekarnika parowego – możliwość gotowania zdrowych, pełnych wartości odżywczych potraw i to nawet dwóch w tym samym czasie.
Według wyników testów wewnętrznych przeprowadzonych w oparciu o protokół badawczy IEC-60350 (porównanie pieczenia niewielkich ciast w temperaturze 155℃ przy ustawieniu konwekcyjnym oraz przy użyciu całej komory urządzenia) redukcja całkowitego zużycia energii wyniosła 20,8%, a czasu pieczenia – 21,8%. Rzeczywista oszczędność będzie się różniła w zależności od przyrządzanej potrawy, użytkowania i innych czynników.

Artykuł powstał we współpracy z Samsung.