Sylwestrowe menu powinno być wygodne do zjedzenia w tańcu. Finger food - to najlepsze wyjście.
Sylwestrowe menu powinno być wygodne do zjedzenia w tańcu. Finger food - to najlepsze wyjście. Fot. Unsplash
REKLAMA

Koreczki z PRL-u

W naszych wspomnieniach koreczki jawią się, jako kostki mortadeli, sera żółtego (czy raczej wyrobu seropodobnego) i kawałka korniszona lub pieczarki z zalewy octowej. Tak wtedy było. Żadna impreza nie mogła obyć się bez pieczarek i sera. Dziś na koreczki patrzymy nieco inaczej, bo i w sklepach mamy znacznie większy wybór i możliwości.
Ostatnie 20-30 lat to prawdziwa rewolucja jeśli chodzi o dostępność najróżniejszych składników spożywczych, ale i nasze spojrzenie na jedzenie. Chętnie sięgamy po kuchnie świata, eksperymentujemy i łączymy smaki w sposób mniej oczywisty. Zachęcamy więc, żeby "odświeżyć" również koreczki. To zawsze dobry pomysł na sylwestrowe menu.

1. Koreczki bez mięsa we włoskim stylu

  • pomidorki cherry
  • kulki minimozzarelli
  • listki świeżej bazylii

  • Nabijaj na wykałaczki od dołu: ser, pomidorka i na samej górze listek bazylii. Na półmisek pod koreczki możesz wylać aromatyzowaną czosnkiem lub ziołami oliwę i zmielić nieco czarnego pieprzu. Tak serwowana sałatka caprese znika znacznie szybciej, niż klasyczna wersja.

    2. Klasyka po polsku

    Tym razem jednak zrezygnujemy z mortadeli i pseudosera! Połącz na wykałaczce bardziej przyjemne dla podniebienia składniki:
  • kawałki kabanosa
  • ser gołda
  • minikorniszony na ostro
  • maleńkie marynowane pieczarki
  • marynowane cebulki
  • mini kukurydze z zalewy
  • Mieszaj dowolnie, na półmisku konieczne zaserwuj z lekkim sosem chrzanowym lub musztardowym.

    3. Koreczki z krewetkami

    Kto powiedział, że nie można sięgnąć po azjatyckie inspiracje, przygotowując koreczki?
  • krewetki
  • zielony ogórek
  • marynowany czosnek
  • łyżka masła klasowanego
  • gruboziarnista sól
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina białego wytrawnego wina
  • Na patelni roztop mało, obsmaż krewetki z obydwu stron, dodaj sól, posiekane chilli, sok z cytryny i wino, odparuj emulsję.
    Ogórka pokrój w grube plastry, ułóż na nim jedną krewetkę i ząbek czosnku, nabij na wykałaczkę. Na półmisek wylej emulsję powstałą w czasie duszenia krewetek i ułóż na nim koreczki. Całość obsyp posiekaną natką pietruszki i sezamem.

    4. Słodkie z krabem

  • paluszki krabowe
  • ananas z puszki
  • ser wędzony (salami lub oscypek)
  • Paluszki pokrój na około 2 cm kawałki, ułóż na kawałku sera podobnej wielkości, na wierzchu dodaj kawałek ananasa. Nabij na wykałaczki. Podaj w towarzystwie konfitury z żurawiny.

    A na deser koreczki owocowe

    Warto też przygotować koreczki z owoców, zwłaszcza jeśli wśród gości są dzieci. Doskonale sprawdzą się winogrona, melon, cząstki mandarynki, czy ananas. Tu najlepiej pozwolić maluchom skomponować własne połączenia.