1. Koreczki bez mięsa we włoskim stylu
pomidorki cherry
kulki minimozzarelli
listki świeżej bazylii
Nabijaj na wykałaczki od dołu: ser, pomidorka i na samej górze listek bazylii. Na półmisek pod koreczki możesz wylać aromatyzowaną czosnkiem lub ziołami oliwę i zmielić nieco czarnego pieprzu. Tak serwowana sałatka caprese znika znacznie szybciej, niż klasyczna wersja.
2. Klasyka po polsku
Tym razem jednak zrezygnujemy z mortadeli i pseudosera! Połącz na wykałaczce bardziej przyjemne dla podniebienia składniki:
kawałki kabanosa
ser gołda
minikorniszony na ostro
maleńkie marynowane pieczarki
marynowane cebulki
mini kukurydze z zalewy
Mieszaj dowolnie, na półmisku konieczne zaserwuj z lekkim sosem chrzanowym lub musztardowym.
3. Koreczki z krewetkami
Kto powiedział, że nie można sięgnąć po azjatyckie inspiracje, przygotowując koreczki?
krewetki
zielony ogórek
marynowany czosnek
łyżka masła klasowanego
gruboziarnista sól
pół papryczki chilli
2 łyżki soku z cytryny
odrobina białego wytrawnego wina
Na patelni roztop mało, obsmaż krewetki z obydwu stron, dodaj sól, posiekane chilli, sok z cytryny i wino, odparuj emulsję.