Święta za pasem, wielu rodziców zastanawia się, czy dziecku przy wigilijnym stole można podać rybę i jaka będzie najlepsza? To wszystko zależy od tego, w jakim wieku jest maluch, bo inną rybę podamy niemowlęciu, a inną roczniakowi. Liczy się też sposób przygotowania. To jak to właściwie jest z tymi rybami?
Ryba dla dziecka - jaką wybrać? Najlepiej tłustą młodą rybę morską. Zrezygnuj z drapieżnych gatunków.
Czy wiesz, że zgodnie z zaleceniami rybę do diety dziecka można wprowadzić już w siódmym miesiącu?
Trzy proste przepisy przeznaczone dla małego smakosza, które ułatwią zrobienie dania z rybą dla niemowlaka i roczniaka.
Ryby dla dziecka - czy to już czas
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, do ukończenia przez dziecko szóstego miesiąca życia powinno ono spożywać wyłącznie pokarm matki. Po tym czasie można zacząć wprowadzać pokarmy uzupełniające. Jednak ryba nie powinna być pierwszym daniem bezmlecznym twojego dziecka. Maluch, który spróbował już warzyw, owoców i zbóż, może skosztować mięsa i ryb.
Teoretycznie, jeśli dziecko chętnie próbuje nowych smaków, rybę można podać już siedmiomiesięcznemu malcowi. Zdarza się jednak, że dzieci potrzebują więcej czasu.
Ile ryby może zjeść roczne dziecko
Jak przy każdym nowym pokarmie, rybę wprowadzamy do diety dziecka stopniowo. Początkowo zaleca się podawanie jej raz w tygodniu w ilości nie większej niż 15 g. Roczne dziecko powinno zjadać około 25 g ryby. Jeśli nie wystąpi reakcja alergiczna, można zacząć podawać rybę nawet kilka razy w tygodniu.
Jaka ryba dla dziecka
Dzieciom serwujemy młode, tłuste i świeże ryby morskie. Na początek mogą to być: łosoś, śledź, mintaj, sum, dorsz. Unikamy natomiast ryb drapieżnych, które mają tendencję do kumulowania metali ciężkich i innych zanieczyszczeń.
Na stole malucha nie powinny więc pojawiać się: miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, płytecznik - czytamy na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Co istotne - dziecku można podawać także wysokiej jakości ryby w puszce.
Wbrew obiegowej opinii, nie posiadają one zanieczyszczeń, gdyż produkcja tego typu żywności jest szczegółowo kontrolowana. Należy się jednak liczyć z tym, że w wyniku wielokrotnej obróbki termicznej, takie dania tracą część substancji odżywczych. Nie podajemy natomiast ryb wędzonych, ani na ciepło, ani na zimno. Te można w niewielkich ilościach wprowadzić dopiero po 3. urodzinach.
Ryba dla dziecka - jak zrobić posiłek
Skoro wiemy już, że dziecko może spróbować ryby i wiemy, jaką powinniśmy wybrać, to kolejne pytanie rodzi się samo: jak ją zrobić, żeby była bezpieczna? Ugotować, upiec, a może usmażyć?
Na początku wprowadzamy rybę gotowaną. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, nie musimy gotować oddzielnie ryby i warzyw i wylewać wywaru, jak robiło się to niegdyś. Można więc swobodnie włożyć na raz do garnka warzywa i kawałek ryby, zalać niewielką ilością wody, doprawić ziołami i podać dziecku.
Jeśli rozszerzasz dietę łyżeczką, możesz zwyczajnie zmiksować wszystko razem. Jednak pamiętaj - najlepiej kupować ryby w sprawdzonym sklepie rybnym. Poproś sprzedawcę o dokładne wyfiletowanie - zaznacz, że ryba przeznaczona jest dla niemowlaka czy malucha. Zanim ją ugotujesz, upewnij się, że w kawałki nie ma żadnych ości. Najłatwiej zrobić to przeciągając opuszkiem palca po mięsie.
Ryby dla dzieci - przepisy
Najprostszy przepis na rybę dla dziecka
Na początek najbezpieczniej jest po prostu ugotować rybę z ulubionymi warzywami dziecka. Włóż kawałek fileta z dorsza do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę i odrobinę pora, zalej niewielką ilością wody i gotuj pod przykryciem do miękkości marchewki. Przypraw bazylią lub koperkiem. Przed podaniem możesz zmiksować lub...
Przyrządź wersję na parze i podaj dziecku w kawałkach. BLW to świetna zabawa w odkrywanie nowych smaków!
Łosoś z makaronem - przepis dla dziecka
To danie przeznaczone dla dzieci powyżej 1 r.ż.
Składniki:
25 g filetu z łososia
łyżka groszku konserwowego
1 łyżka soku z cytryny
100 ml śmietany kremówki
odrobina startego parmezanu
mielona czarnuszka
łyżeczka oliwy
20 g makaronu penne lub świderki
Kawałek łososia ugoruj na parze (ok. 10 min.), makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj rozdrobnionego łososia, groszek i śmietankę dopraw sokiem z cytryny i czarnuszką, dodaj ugotowany makaron i zetrzyj odrobinę parmezanu. Dokładnie wymieszaj i gotowe!
Ryba a'la po grecku dla dziecka
25 g mintaja
1/2 marchewki
3 cm korzenia pietruszki
mały kawałek selera
plaster cebuli
1/2 łyżki masła klarowanego
szczypta soli
oliwa z oliwek
liść laurowy
ziele angielskie
łyżka koncentratu pomidorowego
Warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, rybę ugotuj na parze. Na patelni rozgrzej masło klarowane i duś na nim warzywa pod przykryciem, delikatnie podlewając wodą. Kiedy warzywa będą miękkie, dopraw je koncentratem i szczyptą soli, dodaj rozdrobnioną rybę. Danie świetnie smakuje z purée ziemniaczanym.