Szarlotka z budyniem
Jak przygotować szarlotkę z budyniem? unsplash.com
Reklama.
  • Szarlotka z dodatkową warstwą budyniu zapewni jej niepowtarzalny smak.
  • Przepis na szarlotkę z budyniem jest bardzo prosty.
  • Jedynym dodatkowym składnikiem tej tradycyjnej szarlotki jest budyń śmietankowy lub waniliowy.
  • Szarlotkę uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci, bo jest słodka, krucha, pachnie cynamonem i jabłkami. Jeśli jeszcze bardziej chcesz "podkręcić” jej smak, koniecznie przygotuj dodatkową, budyniową warstwę. Najlepiej użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.

    Szarlotka z budyniem – składniki

    Być może masz swój własny, rodzinny przepis na szarlotkę, prawda jest taka, że wszystkie one są do siebie podobne. Będziesz potrzebować składniki na ciasto, nadzienie i kruszonkę.
    Na ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • Jabłka, warstwa budyniu:
  • 6-7 jabłek
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
  • ok. 500 ml mleka
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Szarlotka z budyniem – przygotowanie

    Na początku przygotuj ciasto na szarlotkę, czyli połącz masło, mąkę, cukier puder i jajka. Zagnieć je (najlepiej ręcznie) i wyrabiaj, ale niezbyt długo, by pozostało kruche. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Następnie przygotuj według przepisu budynie, do zrobienia których będziesz potrzebować mleka. Potem czas na jabłka - pokrój je na małe kawałki, zalej wodą, dodaj cynamon i gotuj aż będą miękkie (kilka minut, by się nie rozgotowały).
    Na koniec zrób kruszonkę, czyli połącz składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj. Teraz nadszedł czas na układanie warstw – ciasto wyłóż na spód blachy lub tortownicy, na nie połóż warstwę jabłek, a na nią – budyń. Całość dokładnie posyp przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, piecz ok. 30 min., aż kruszonka na wierzchu zarumieni się.