
REKLAMA
Cukinia ma wiele zalet – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zwiera wiele witamin i minerałów, m.in.: A, C, z grupy B, żelazo, magnez, potas. Ma zasadowy charakter, więc szczególnie warto włączyć ją do diety, gdy chcemy odkwasić organizm, poza tym reguluje pracę układu pokarmowego.
Frytki z cukinii – składniki
Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju, do tego dostępna jest praktycznie przez cały rok. W przypadku młodej cukinii można ją jeść ze skórką, gdy jest starsza – lepiej ją obrać i usunąć gniazda nasienne, które mogą być w smaku lekko goryczkowate. Czego będziesz potrzebować, by zrobić frytki z cukinii?Frytki z cukinii – przygotowanie
Przepis nie jest skomplikowany, ich przygotowanie nie zajmie ci też zbyt dużo czasu. Sekretem ich chrupkości jest panierka z dodatkiem startego, twardego sera. Jak zrobić frytki? Na początek umyj cukinie, odetnij końcówki (jeśli skórka jest gruba, to obierz ją) i pokrój je na słupki o grubości 2 cm.Następnie włącz piekarnik, bo musi się nagrzać do temperatury 220 stopni C. W tym samym czasie zacznij obtaczać cukinie w panierce. Najpierw w mące z przyprawami, potem w roztrzepanych jajkach z mlekiem, na koniec w bułce tartej wymieszanej ze startym serem.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią pierwszą porcję frytek z cukinii i zapiekaj ok. 15 min. Panierka powinna się zarumienić, wtedy wiadomo, że frytki są gotowe.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić