
Reklama.
Masa porcelanowa przepis: wersja podstawowa
Masa porcelanowa nie jest trudna w przygotowaniu, a do jej wyrobienia potrzebujesz tylko kilku składników. Dzięki nim stworzysz elastyczną i białą masę plastyczną, która sprawdzi się jako materiał do wykonania ozdób choinkowych.Składniki masy porcelanowej:
Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki i dodajemy tyle samo kleju. Następnie wlewamy do niej łyżkę soku z cytryny i łyżkę oliwki. Mieszamy składniki do momentu, aż się ze sobą połączą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy uzyskamy gładką konsystencję masy, wyjmujemy ją z miski. Pamiętajmy, że masa porcelanowa bardzo szybko wysycha – dlatego warto podzielić ją na pół i na czas przygotowania jednej partii, drugą zabezpieczyć foliowym woreczkiem.
Podsypujemy blat mąką i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Później wycinamy pożądane kształty przy użyciu szklanek lub foremek do pierniczków.
Sucha porcelana schnie krócej niż masa solna, ale wciąż potrzebujemy na to minimum doby. W tym czasie warto suszyć wycięte kształty z dwóch stron – jeśli zostawimy je na jednej stronie, mogą się wygiąć.
Ozdoby z masy porcelanowej
Poza gwiazdkami świątecznymi, możemy wyciąć inne kształty, które powiesimy na choince albo wykorzystamy jako zawieszki do prezentu. Nie muszą być płaskie, dlatego nie musimy ograniczać się do kształtów powstałych z foremek do pierniczków. Masę porcelanową możemy dowolnie lepić i łączyć ze sobą kawałki jak w plastelinie, tworząc na przykład aniołki.Masa sodowa: przepis
Jeśli próbowałyście już robić dekoracje z masy porcelanowej i masy solnej, to koniecznie spróbujcie zrobić też masę sodową. Jest delikatniejsza niż jej "siostry", a przy tym jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu. Masa sodowa cieszy się popularnością ze względu na śnieżnobiały kolor, który trudno uzyskać w innych materiałach. Dużym plusem masy sodowej jest też skład, który nie podrażni nawet najmniejszych rączek. Jest bezpieczna dla dzieci, a do jej przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników.Składniki masy sodowej:
Sypkie składniki wsypujemy do garnka i zalewamy go wodą. Następnie stawiamy ją na kuchence i cały czas mieszamy drewnianą łyżką, pozostawiając garnek na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia, przekładamy do miski i odstawiamy do wyschnięcia. Miskę możemy nakryć wilgotną ściereczką.
Dalsze postępowanie jest podobne jak w przypadku masy porcelanowej – wałkujemy masę, a następnie wycinamy pożądane kształty. Niektórzy zostawiają je do wyschnięcia na 12 godzin, a inni zdają się na piekarnik.
Może cię zainteresować: Zróbcie sami kalendarz adwentowy dla dziecka. Oto 3 pomysły na kalendarze, które je zachwycą