
Reklama.
Wiele osób, które były w Chorwacji, pewnie miało okazję posmakować tej potrawy. To cevapcici, czyli mielone kotleciki, które przyrządza się bardzo prosto. Zresztą popularne są nie tylko w Chorwacji, ale na całych Bałkanach, oczywiście występują różne "wariacje”, czyli odmiany tego dania, różniące się głównie zestawem przypraw.
Kotlety mielone po chorwacku - składniki
Najprostszy przepis na chorwackie kotlety mielone obejmuje zaledwie kilka składników. Będziesz potrzebować następujących produktów:Składniki:
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2-3 ząbki czosnku (w zależności od ich wielkości)
1-2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2-3 ząbki czosnku (w zależności od ich wielkości)
1-2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
Kotlety mielone po chorwacku - przepis
Przygotowanie chorwackich kotlecików jest bardzo proste i przypomina przepis na nasze tradycyjne polskie kotlety mielone. Są one tylko mniejsze i bardziej podłużne (trochę kształtem przypominają kiełbaski).Najpierw obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub poszatkuj bardzo drobno. Dodaj te składniki do mięsa, przypraw papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj niewielkiej wielkości kotleciki.
Smaż je z dwóch stron po kilka minut, możesz też je przyrządzić na patelni grillowej lub w piekarniku (w 180 st. C z termoobiegiem, ok. 40-50 min.). Możesz podawać je samodzielnie, nadziane na patyczek grillowy lub z dodatkiem serka koziego czy pieczywa typu pita.
Może cię zainteresować także: Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a zakochasz się w nich na nowo. Przepis ze Lwowa