Kotlety mielone po chorwacku/Chorwackie kotleciki
Kotlety mielone po chorwacku mają charakterystyczny smak 123rf.com
Reklama.
  • Kotlety mielone po chorwacku trochę przypominają nasze tradycyjne mielone, ale różnią się jednym podstawowym składnikiem.
  • Dodana do kotletów papryka sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku.
  • Przepis na kotlety mielone po chorwacku jest banalnie prosty.
  • Wiele osób, które były w Chorwacji, pewnie miało okazję posmakować tej potrawy. To cevapcici, czyli mielone kotleciki, które przyrządza się bardzo prosto. Zresztą popularne są nie tylko w Chorwacji, ale na całych Bałkanach, oczywiście występują różne "wariacje”, czyli odmiany tego dania, różniące się głównie zestawem przypraw.

    Kotlety mielone po chorwacku - składniki

    Najprostszy przepis na chorwackie kotlety mielone obejmuje zaledwie kilka składników. Będziesz potrzebować następujących produktów:
    Składniki:
    1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    2-3 ząbki czosnku (w zależności od ich wielkości)
    1-2 średniej wielkości cebule
    1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    sól, pieprz do smaku, olej do smażenia

    Kotlety mielone po chorwacku - przepis

    Przygotowanie chorwackich kotlecików jest bardzo proste i przypomina przepis na nasze tradycyjne polskie kotlety mielone. Są one tylko mniejsze i bardziej podłużne (trochę kształtem przypominają kiełbaski).
    Najpierw obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub poszatkuj bardzo drobno. Dodaj te składniki do mięsa, przypraw papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj niewielkiej wielkości kotleciki.
    Smaż je z dwóch stron po kilka minut, możesz też je przyrządzić na patelni grillowej lub w piekarniku (w 180 st. C z termoobiegiem, ok. 40-50 min.). Możesz podawać je samodzielnie, nadziane na patyczek grillowy lub z dodatkiem serka koziego czy pieczywa typu pita.