Jak zrobić kanapkę Drwala w domu? Przepis
Kiedy kanapka Drwala wraca? 23 listopada 2022 - mamy PRZEPIS Pexels
REKLAMA

Burger Drwala 2022 - kiedy w Mcdonald's?

Kanapka Drwala pojawi się w Mcdonald's najprawdopodobniej w środę 23 listopada 2022 r. Nie musimy jednak czekać na burgera w restauracji, bo kanapkę Drwala możemy przygotować już dzisiaj sami w domu.

Kanapka Drwala - przepis

Kanapka Drwala z McDonald's zdobyła taką popularność dzięki ciekawemu połączeniu składników. Poza tradycyjną bułką czy kotletem z mięsa mielonego, znajdziemy w burgerze Drwala panierowany ser, który wprost roztapia się na burgerze, chrupiący wędzony boczek czy sos o oryginalnym smaku. A smak ten możemy odtworzyć w domu.

Kanapka Drwala: składniki

Składniki na kanapkę Drwala:
  • dwie duże bułki hamburgerowe w typie brioszek,
  • 250 gram mielonego mięsa (najlepiej łopatki wołowej),
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • okrągły ser camembert lub żółty ser do pokrojenia w grube krążki,
  • 4 listki sałatki lodowej,
  • dwa grube plastry pomidora,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
  • Składniki na panierkę do sera:
  • dwie płaskie łyżki tartej bułki,
  • jajko.
  • Składniki na sos do kanapki Drwala:
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1 łyżka dowolnego keczupu,
  • 1 łyżka dowolnego majonezu.


  • Jak zrobić kanapkę Drwala jak z McDonald's?

    Sposób przygotowania: Zmielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem (około pół łyżeczki każdej z przypraw), Dzielimy na dwie kulki, a te rozbijamy na dwa kotlety o średnicy większej niż średnica przygotowanej przez nas bułki. Kotlet w czasie smażenia skurczy się i będzie idealnie wystawał z bułki.
    Kotlety smaż na gorącym oleju 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż plasterki boczku, by był chrupiący. Czas na smażenie sera, co wymaga panierki. Jajko roztrzep w misce, do drugiej wsyp bułkę tartą. Ser obtocz w jajku, potem w bułce. Powtórz. Smaż po około minucie na rozgrzanym oleju. Możemy użyć sera camembert lub grubego plasterka sera żółtego w kształcie salami.
    Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku, by były ciepłe. Czas na ułożenie kanapki Drwala. Robimy to w kolejności: podsmażony ser panierowany, liść sałaty, gruby plaster pomidora, po dwa plasterki chrupiącego boczku, kotlet wołowy, duża porcja sosu, góra od bułki.
    No i gotowe! Burger Drwala wcale nie wymaga dużo pracy, dlatego warto zrobić go w domu. Spróbujecie?