
Reklama.
Zaschnięty ser żółty - trik
Żeby przywrócić świeżość serowi żółtemu potrzebujemy tylko naczynia wypełnionego chłodnym, ale nie zimnym mlekiem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ser i dokładnie go osuszamy. Po takiej kąpieli ser powinien znów być świeży. Niektórzy wykorzystują też patent z ciepłym mlekiem, jednak wtedy ser powinien się w nim moczyć znacznie dłużej.Warto jednak pamiętać, że kąpiele w mleku sprawdzą się tylko w przypadku zaschniętego sera – nie zepsutego, którego nie należy spożywać.
Ser żółty – jak przechowywać
By uniknąć zaschnięcia sera żółtego, warto znać sposoby na jego prawidłowe przechowywanie. Należy przechowywać go w lodówce owiniętego folią aluminiową lub spożywczą i w miarę możliwości trzymać z dala od innych produktów. Zwłaszcza tych o intensywny zapachu, bo ser bardzo łatwo je chłonie. Oto przydatne patenty na przechowywanie sera żółtego:Może cię zainteresować: Jak mrozić i rozmrażać masło? Poznaj "nieprzekraczalny" czas przechowywania w zamrażalniku