Pańska skórka na straganie przed cmentarzem
Pańska skórka to cukierek z cmentarza. Jak zrobić pańską skórkę w domu? Piotr Molecki/East News
Reklama.
  • Pańska skórka to twardy i słodki mlecznoróżowy cukierek sprzedawany przy cmentarzach w czasie święta Wszystkich Świętych.
  • Pańska skórka zrobiona jest z białka jajek, cukru lub miodu, syropu różanego, mąki ziemniaczanej.
  • Pańska skórka kiedyś sprzedawana była tylko w okolicach Warszawy i nazywana była panieńską skórką.
  • Pańska skórka – nazwa i pochodzenie

    Jeszcze w XX wieku, jak podaje Słownik warszawski, cukierek wyrabiany i sprzedawany na warszawskich cmentarzach nazywany był panieńską skórką. Jego mlecznoróżowy kolor i gładka faktura miały nawiązywać do pięknej skóry młodych panień. Można było go nawet kupić w aptece jako lek przeciwkaszlowy.
    I mimo, że pańska skórka związana jest z regionem Warszawy, to słodycze sprzedawane przy cmentarnych bramach można znaleźć także w Krakowie – tam pod nazwą miodek turecki oraz na lubelszczyźnie – jako szczypka.
    Dla wielu osób smak pańskiej skórki kojarzy się z czasami dzieciństwa i odpustami lub świętami spędzanymi z rodziną. Dla innych samo określenie "przysmak cmentarny" brzmi odpychająco i zastanawiają się nad higieną cukierków produkowanych w domach i sprzedawanych w okolicach cmentarza.

    Pańska skórka – przepis

    Dlatego pańską skórkę można zrobić samemu w domu. Jak? Przepis na pańską skórkę nie jest zbyt skomplikowany.
    Składniki:
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • białka z 7 jajek,
  • łyżka syropu różanego lub malinowego,
  • 100 gram konfitury truskawkowej.
  • Sposób przygotowania: Białka z jaj ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Powstałą masę wylewamy na ubite białka, naczynie z pianą ma być ustawione na parze.
    Pianę z syropem ubijamy aż zgęstnieje, potem zdejmujemy z pary i ubijamy dalej do ostudzenia. Słodką masę wykładamy na pergamin. Gdy pańska skórka wystygnie, można pokroić ją na małe kostki.

    Pańska skórka – jak jeść?

    Dla wielu osób smak pańskiej skórki jest prawdziwą zagadką. Jak więc powinien smakować słodycz, który w 2008 roku został wpisany na listę produktów regionalnych?
    Powinien być dość twardy, bardzo słodki, o delikatnym karmelowo-migdałowym smaku. Tradycyjna pańska skórka jest różowo-biała, ale możemy dodać do niej dowolny syrop w różnych ilościach, żeby zmienić jej smak lub kolor. Pańską skórkę możemy kupić obok cmentarza w Dzień Wszystkich Świętych, ale także w czasie kościelnych odpustów.