
Reklama.
Każdy miłośnik jajecznicy ma swój sposób jej przygotowania. "Luźna”, rozlewająca się na patelni, mocno ścięta, robiona tylko na maśle, mleku lub na oliwie z oliwek. Bez względu na to, jaką preferujesz, zawsze możesz wypróbować czegoś nowego. Czasem wystarczy jeden składnik, by "podkręcić” smak jajecznicy.
Jajecznica na grzankach – przepis
Sekret jajecznicy na grzankach tkwi w jej prostocie. Chodzi o połączenie kilku składników, które świetnie komponują się z podpieczonymi kromkami chleba. Miękka jajecznica na chrupiącym spodzie – właśnie o to chodzi!Ma ona jeszcze jedną zaletę – jest bardzo sycąca, dlatego idealnie się nadaje, gdy chcemy zjeść porządne, sycące śniadanie. Czego będziesz potrzebować?
Składniki (na 2 osoby):
4 jajka
2 plastry szynki
1 pomidor
2 kromki chleba, pszenno-żytniego lub razowego (wybierz takie, które lubisz najbardziej)
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku, masło lub oliwa do smażenia
odrobina szczypiorku - opcjonalnie
szczypta czarnuszki – opcjonalnie, ale naprawdę warto
4 jajka
2 plastry szynki
1 pomidor
2 kromki chleba, pszenno-żytniego lub razowego (wybierz takie, które lubisz najbardziej)
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku, masło lub oliwa do smażenia
odrobina szczypiorku - opcjonalnie
szczypta czarnuszki – opcjonalnie, ale naprawdę warto
Przygotowanie:
Obierz pomidora, pokrój go w kostkę, wymieszaj go z oliwą z oliwek. W tosterze, na patelni lub w piekarniku podpiecz kromki chleba, na tyle, by były chrupiące. W tym samym czasie na patelni rozpuść masło lub oliwę do smażenia, wrzuć pokrojoną w drobne kawałki szynkę, lekko podsmaż.
Obierz pomidora, pokrój go w kostkę, wymieszaj go z oliwą z oliwek. W tosterze, na patelni lub w piekarniku podpiecz kromki chleba, na tyle, by były chrupiące. W tym samym czasie na patelni rozpuść masło lub oliwę do smażenia, wrzuć pokrojoną w drobne kawałki szynkę, lekko podsmaż.
Następnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, cały czas mieszaj, by nie przywarły do spodu. Przełóż jajecznicę na grzanki, dodaj na wierzch pomidora i odrobinę szczypiorku. Jeśli chcesz trochę podkręcić smak na ostrzejszy – posyp całość czarnuszką. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy puszystej jak chmurka. Bez masła i oleju, ale z dodatkiem z lodówki