Jajecznica na grzankach
Jak zrobić jajecznicę na grzankach? unsplash.com
Reklama.
  • Wiele osób uwielbia jajecznicę na śniadanie: niektórzy wolą "luźną" bez dodatków, inni ściętą z boczkiem lub cebulką.
  • Wypróbuj jajecznicę na grzance, jej sekret to połączenie miękkiej jajecznicy z chrupiącym spodem.
  • Jeśli dodasz do niej czarnuszki, to będzie nieco ostrzejsza w smaku.
  • Każdy miłośnik jajecznicy ma swój sposób jej przygotowania. "Luźna”, rozlewająca się na patelni, mocno ścięta, robiona tylko na maśle, mleku lub na oliwie z oliwek. Bez względu na to, jaką preferujesz, zawsze możesz wypróbować czegoś nowego. Czasem wystarczy jeden składnik, by "podkręcić” smak jajecznicy.

    Jajecznica na grzankach – przepis

    Sekret jajecznicy na grzankach tkwi w jej prostocie. Chodzi o połączenie kilku składników, które świetnie komponują się z podpieczonymi kromkami chleba. Miękka jajecznica na chrupiącym spodzie – właśnie o to chodzi!
    Ma ona jeszcze jedną zaletę – jest bardzo sycąca, dlatego idealnie się nadaje, gdy chcemy zjeść porządne, sycące śniadanie. Czego będziesz potrzebować?
    Składniki (na 2 osoby):
    4 jajka
    2 plastry szynki
    1 pomidor
    2 kromki chleba, pszenno-żytniego lub razowego (wybierz takie, które lubisz najbardziej)
    1 łyżeczkę oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku, masło lub oliwa do smażenia
    odrobina szczypiorku - opcjonalnie
    szczypta czarnuszki – opcjonalnie, ale naprawdę warto
    Przygotowanie:
    Obierz pomidora, pokrój go w kostkę, wymieszaj go z oliwą z oliwek. W tosterze, na patelni lub w piekarniku podpiecz kromki chleba, na tyle, by były chrupiące. W tym samym czasie na patelni rozpuść masło lub oliwę do smażenia, wrzuć pokrojoną w drobne kawałki szynkę, lekko podsmaż.
    Następnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, cały czas mieszaj, by nie przywarły do spodu. Przełóż jajecznicę na grzanki, dodaj na wierzch pomidora i odrobinę szczypiorku. Jeśli chcesz trochę podkręcić smak na ostrzejszy – posyp całość czarnuszką. Gotowe!