
REKLAMA
Jak umyć lodówkę?
Zanim zaczniemy mycie, musimy wyjąć wszystko z lodówki, żywność umieścić w miskach z lodem lub przenośnej chłodziarce, a najlepiej czyścić lodówkę, gdy akurat jesteśmy przed zakupami. Wyciągnijmy wszystkie półki i szuflady, i umieśćmy je np. w wannie lub pod prysznicem. Jeśli są na nich stare plamy i zaschnięte zabrudzenia, to zalejmy je ciepłą wodą na kilka minut.Może cię zainteresować także: W drzwiach piekarnika jest przycisk, o którym większość nie wie. Jego funkcja jest zbawienna!
Nie jest to zawsze konieczne, jednak możemy odłączyć lodówkę od prądu. Temperatura wewnątrz urządzenia powinna być wyższa niż 0 stopni, ponieważ w innym razie mydliny i woda będą po prostu przymarzać do ścianek.
Do czyszczenia lodówki przyda nam się:
miękka szmatka,
ocet,
patyczki do uszu,
sok z cytryny,
soda oczyszczona,
sól
Najlepiej zacząć od usunięcia pleśni, która w lodówce zbiera się na uszczelkach, drzwiczkach lub przy odpływach. Do ich czyszczenia możesz użyć patyczków do uszu. Aby dokładnie pozbyć się pleśni i podobnych zbrudzeń należy myć lodówkę wodą z octem. Ciekawym sposobem jest także ostatnie przetarcie lodówki wodą z olejkiem herbacianym - zadziała antybakteryjnie i pochłonie nieprzyjemne zapachy.
Do umycia wnętrza lodówki przyda nam się pasta sodowa, której zrobienie jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać dwie filiżanki ciepłej wody z dwoma łyżkami sody oczyszczonej, soku z cytryny, soli lub octu. Taką mieszankę powinniśmy nakładać miękką szmatką i dokładnie czyścić kolejne części lodówki.
Dokładnie przetrzyjmy uszczelki lodówki octem, a jeśli są w nich trudnodostępne miejsca, to wykorzystajmy patyczki do uszu. Wszystkie elementy, które można wyciągnąć i przełożyć do wanny, przepłuczmy ciepłą wodą, a następnie umyjmy przy pomocy gąbki i octu. Aby nadać im blasku, możemy na koniec przetrzeć je zwilżoną sokiem cytryny szmatką.