
Reklama.
Przepis na sok z winogron
Ciemne winogrona smakują wybornie, a lista ich właściwości się nie kończy. Nie mamy jednak dostępu do tych winogron dłużej niż przez pierwsze dwa jesienne miesiące, ale sok z nich możemy przechowywać całą zimę. Wystarczy odpowiednio go przygotować.Może cię zainteresować także: Co się stanie, jeżeli będziesz pić jedną szklankę soku z buraka każdego dnia? Będziecie zaskoczeni!
Składniki: 2 kilogramy winogron (obranych z łodyg), pół szklanki cukru, pół szklanki wody.
Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wsypać owoce i połowę przygotowanego cukru. Gotować przez około godzinę, następnie dosypać drugą część cukru. Gotować do momentu, aż owoce będą rozgotowane, około godzinę. Potem sok przecedzamy, owoce przecieramy przez sito. To moment na ewentualne dosłodzenie soku. Gorący sok przelewamy do słoików lub butelek. Odstawiamy do góry dnem mocno zakręcone.
Sok z winogron — właściwości
Sok z winogron bogaty jest w witaminy C, A, witaminy z grupy B, potas i magnez, żelazo, wapń i fosfor, jod, miedź, cynk, flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze.Dzięki temu polecany jest... właściwie wszystkim, ale szczególnie kobietom w okresie menopauzy, osobom z nadciśnieniem, osobom cierpiącym z powodu zaników pamięci, osobom cierpiącym na choroby nerek, osobom cierpiącym na zaparcia, osobom ciężko pracującym fizycznie, a nawet sportowcom.
oczyszcza organizm z toksyn,
ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
zmniejsza reakcje alergiczne organizmu,
chroni nasz układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca,
wspomaga pracę nerek i pomaga w przypadku infekcji intymnych,
łagodzi objawy menopauzy,
zawarty w skórce winogron resweratrol ma działanie antynowotworowe,
poprawia pamięć i wzmacnia odporność organizmu,
dobrze wpływa na cerę.
.
Jak działa sok z winogron?
Może cię zainteresować także: Te ziarenka to polski superfood za grosze. Są zdrowsze niż nasiona chia!