Pierogi ruskie
Farsz na pierogi ruskie. Kremowy farsz do ruskich z chrupiącym boczkiem East News/ PIOTR JEDZURA/REPORTER
REKLAMA
  • By pierogi ruskie miały kremowy farsz, do ziemniaków dodaj masła.
  • Smażony boczek może być chrupiącą niespodzianką w farszu do pierogów ruskich.
  • Ziołowy pieprz i bazylia nadadzą farszu do pierogów ruskich niezwykłego posmaku.
  • Jak zrobić farsz na pierogi ruskie?

    Dobry farsz na pierogi ruskie wymaga oczywiście składników dobrej jakości, a o te raczej nietrudno. Wybierzmy dobre ziemniaki, soczystą cebulę i półtłusty twaróg. Jednak równie ważne są przyprawy i to nie tylko sól i pieprz. Ciekawego aromatu nada pierogom pieprz ziołowy, a także bazylia. Chrupiącą niespodzianką będzie smażony boczek.
    Składniki:
    0,5 kg ugotowanych i tłuczonych ziemniaków,
    0,5 kg twarogu,
    cebula,
    czosnek,
    50 g wędzonego boczku,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu ziołowego,
    bazylia,
    2 łyżki masła.
    Sposób przygotowania:

    Pokrój boczek w kostkę, następnie podsmaż skwarki na suchej patelni, by stały się chrupiące. Na tłuszczu z boczku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. W międzyczasie rozgnieć widelcem twaróg, a do jeszcze ciepłych ugotowanych ziemniaków dodaj dwie łyżki masła, przeciśnij je przez praskę.
    Dzięki masłu otrzymamy ziemniaczane puree, które po ponownym zmieleniu z twarogiem zmieni się w kremową masę. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i boczek (to nasz chrupiący dodatek). Ponownie wymieszaj. Na koniec całość dopraw solą, pieprzem ziołowym i bazylią.
    Voila! Tak przygotowany farsz jest idealnym wypełnieniem cienkiego ciasta. Pierogi ruskie najlepiej smakują z podsmażoną cebulką, posypane szczypiorkiem bądź z rozpuszczonym, klarowanym masłem.