
Reklama.
1. Rozbijanie jajek na patelnię
Po pierwsze nigdy nie wiemy, czy jajko nie będzie zepsute, łatwo także o wbicie kawałka skorupki do jajecznicy. Poza tym jednak jajka rozbite dopiero na patelni usmażą się nierównomiernie i otrzymamy raczej sadzone jajko w kawałkach niż puszystą i wilgotną jajecznicę. Najlepiej jajka wbić do miski i wymieszać energicznie tak, by masa nabrała powietrza, a z nim lekkości i kremowej konsystencji, którą możemy doprawić odrobiną śmietanki.Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej
2. Używanie drewnianej łopatki
Jeśli choć raz jako dzieci słyszeliście waszą mamę krzyczącą do was "nie szoruj sztućcami po teflonie", wydaje wam się, że drewniana łopatka to idealne narzędzie do delikatnego mieszania jajecznicy na patelni. Jeśli jest dobrze umyta — owszem. Jednak drewniane sztućce trudno się czyści i łatwo mogą stać się siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, szczególnie w połączeniu z surowym jajkiem, które może powodować salmonellę.3. Mało mieszania
Pozwalamy jajecznicy mocno się ściąć, potem mieszamy ją dwa razy i wrzucamy na talerz. Prawdopodobnie jest za sucha, nierównomiernie przysmażona i zdecydowanie mało kremowa. Jajecznicę smażymy na małym ogniu, powoli, ale ciągle mieszając. To nada jej właściwej konsystencji.4. Solenie surowych jajek
Jajecznicę najlepiej doprawić na talerzu. Wcześniej możemy łatwo przesolić jajka, a zbyt duża ilość soli sprawi, że konsystencja jajecznicy nie będzie wystarczająco puszysta.5. Przesmażenie
Tak, wiem to też kwestia gustu. Jedni kochają jajecznicę ledwo ściętą, inni zjedzą jedynie dobrze wysmażone jajka. Pamiętajmy jednak, że właściwości smakowe jajecznica zachowa, gdy będzie kremowa, lekko wilgotna. Przesmażając jajecznicę, pozbywamy się także jej właściwości odżywczych.Może cię zainteresować także: Dodaj ten składnik do jajecznicy, a już nigdy nie wyjdzie za sucha. Różnicę poczujesz też w smaku