
Reklama.
Syrop z mięty – właściwości
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co jest najlepsze na przeziębienie. Skutecznym i łatwym w przyrządzeniu naturalnym sposobem jest syrop z mięty. O świeżą miętę w dzisiejszych czasach wcale nie jest trudno, można kupić ją nawet w supermarketach i hodować w domu.Może cię zainteresować także: 6 pysznych napojów, które pomogą przetrwać ci zimę. Twój układ odpornościowy oszaleje z radości
Syrop z mięty ma mnóstwo cennych właściwości. Oto one:
– łagodzi infekcje związane z układem oddechowym, m.in. nieżyt nosa czy kaszel;
– pozytywnie wpływa na cały układ trawienny (m.in. poprawia pracę jelit);
– zwiększa odporność;
– sprawdzi się w przypadku bólu żołądka, wymiotów czy niestrawności;
– mówi się także o tym, że syrop z mięty ma działanie przeciwbólowe;
– wykazuje działanie przeciwbakteryjne;
– może pomóc w przypadku stresujących sytuacja, działa uspokajająco;
– syrop z mięty odświeża oddech.
– łagodzi infekcje związane z układem oddechowym, m.in. nieżyt nosa czy kaszel;
– pozytywnie wpływa na cały układ trawienny (m.in. poprawia pracę jelit);
– zwiększa odporność;
– sprawdzi się w przypadku bólu żołądka, wymiotów czy niestrawności;
– mówi się także o tym, że syrop z mięty ma działanie przeciwbólowe;
– wykazuje działanie przeciwbakteryjne;
– może pomóc w przypadku stresujących sytuacja, działa uspokajająco;
– syrop z mięty odświeża oddech.
Mięta zawiera m.in. antyoksydanty, prowitaminę A, żelazo, wapń, magnez i selen.
– garść gałązek mięty (mniej więcej 30-50 w zależności od wielkości);
– 2 cytryny średniej wielkości (może być też kwasek cytrynowy ok. 20 g);
– ok. 2,5 l wody;
– 0,5 kg cukru.
Syrop z mięty – przepis
Przygotowanie syropu z mięty własnej roboty jest bardzo proste. Będziemy potrzebować jedynie:– garść gałązek mięty (mniej więcej 30-50 w zależności od wielkości);
– 2 cytryny średniej wielkości (może być też kwasek cytrynowy ok. 20 g);
– ok. 2,5 l wody;
– 0,5 kg cukru.
Jak zrobić syrop z mięty? Zaczynamy od dokładnego umycia mięty. Następnie na średnim ogniu gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i odkładamy go do ostygnięcia. Później dorzucamy gałązki mięty i sok z cytryny.
Warto jest przykryć garnek pokrywką i odstawić go na co najmniej kilka godzin. Jeśli przygotowujemy syrop wieczorem, możemy pozostawić wodę miętowo-cytrynową nawet na całą noc. Po upływie określonego czasu gotujemy raz jeszcze wszystko to, co znajduje się w garnku przez 2-3 minuty. Przecedzamy syrop i po ostygnięciu przelewamy do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek.
Na koniec pasteryzujemy (mniej więcej 5-7 minut) i gotowe. Syrop warto pić w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko. Można dodawać go również do herbaty czy wody.
Może cię zainteresować także: Rozgnieć czosnek, zawiń w gazę i powieś w sypialni. "Gałganek Aliny" potrafi czynić cuda!