Syrop z  mięty w buteleczkach
Syrop z mięty przepis unsplash/ Alexander Mils
Reklama.
  • Syrop z mięty i jego właściwości: poprawia pracę jelit, działa uspokajająco, łagodzi objawy kaszlu i zwiększa odporność.
  • Wyjaśniamy, jak zrobić syrop z mięty (krok po kroku).
  • Oto przepis i składniki na syrop z mięty: do jego przygotowania potrzebna będzie mięta, cytryna, cukier i woda.
  • Syrop z mięty – właściwości

    Wiele osób zadaje sobie pytanie, co jest najlepsze na przeziębienie. Skutecznym i łatwym w przyrządzeniu naturalnym sposobem jest syrop z mięty. O świeżą miętę w dzisiejszych czasach wcale nie jest trudno, można kupić ją nawet w supermarketach i hodować w domu.
    Syrop z mięty ma mnóstwo cennych właściwości. Oto one:
    – łagodzi infekcje związane z układem oddechowym, m.in. nieżyt nosa czy kaszel;
    – pozytywnie wpływa na cały układ trawienny (m.in. poprawia pracę jelit);
    – zwiększa odporność;
    – sprawdzi się w przypadku bólu żołądka, wymiotów czy niestrawności;
    – mówi się także o tym, że syrop z mięty ma działanie przeciwbólowe;
    – wykazuje działanie przeciwbakteryjne;
    – może pomóc w przypadku stresujących sytuacja, działa uspokajająco;
    – syrop z mięty odświeża oddech.
    Mięta zawiera m.in. antyoksydanty, prowitaminę A, żelazo, wapń, magnez i selen.

    Syrop z mięty – przepis

    Przygotowanie syropu z mięty własnej roboty jest bardzo proste. Będziemy potrzebować jedynie:
    – garść gałązek mięty (mniej więcej 30-50 w zależności od wielkości);
    – 2 cytryny średniej wielkości (może być też kwasek cytrynowy ok. 20 g);
    – ok. 2,5 l wody;
    – 0,5 kg cukru.
    Jak zrobić syrop z mięty? Zaczynamy od dokładnego umycia mięty. Następnie na średnim ogniu gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i odkładamy go do ostygnięcia. Później dorzucamy gałązki mięty i sok z cytryny.
    Warto jest przykryć garnek pokrywką i odstawić go na co najmniej kilka godzin. Jeśli przygotowujemy syrop wieczorem, możemy pozostawić wodę miętowo-cytrynową nawet na całą noc. Po upływie określonego czasu gotujemy raz jeszcze wszystko to, co znajduje się w garnku przez 2-3 minuty. Przecedzamy syrop i po ostygnięciu przelewamy do wcześniej umytych i wyparzonych buteleczek.
    Na koniec pasteryzujemy (mniej więcej 5-7 minut) i gotowe. Syrop warto pić w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko. Można dodawać go również do herbaty czy wody.