
Sporo osób obecnie szuka naturalnych rozwiązań na przeziębienia i sezonowe infekcje. Wielką moc skrywa w sobie napar z kory wierzby. Zdradzamy, w jaki sposób go przyrządzić i co "roślinna aspiryna" może zmienić w naszym organizmie.
Kora wierzby – wierzenia i zastosowanie
W starożytności kora z wierzby uznawana była za naturalną aspirynę. Wszystko za sprawą zawartego w niej kwasu salicylowego, który wykorzystywany jest również do produkowania środków przeciwbólowych. Niegdyś korę z wierzby traktowano jako lek na rozmaite dolegliwości. Dziś warto odkurzyć wiedzę na jej temat – zwłaszcza że sezon na infekcje w pełni.Może cię zainteresować także: Nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Picie naparu z tego zioła może zdziałać cuda
Kora wierzby – właściwości
Kora wierzby zawiera w sobie cenne składniki: m.in. kwas salicylowy, flawonoidy, sole mineralne, garbniki i katechiny. To właśnie dzięki nim znalazła sporo zastosowań w naturalnej medycynie. Oto lista właściwości kory wierzby:- ma działanie przeciwbólowe, sprawdzi się więc doskonale przy gorączce czy innych dolegliwościach, występujących przy infekcjach;
- wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne;
- łagodzi objawy przeziębienia (kaszel, katar);
- działa rozkurczowo, warto pić ją w przypadku bolesnych miesiączek;
- wspomaga układ krążeniowy, może zmniejszyć ryzyko zawałów serca czy udarów mózgu;
- wspomaga także pracę układu moczowego.
Napar z kory wierzby – przygotowanie i przeciwwskazania
Susz z kory wierzby można zakupić w aptece, jego koszt wynosi od około 7 do 30 zł. 1 łyżkę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Następnie całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy napar na 15-20 minut, a na koniec przecedzamy.Może cię zainteresować także: Napar z tych liści nic nie kosztuje, a rozprawi się z pasożytami i infekcjami













