
Reklama.
Sok pomidorowy - zdrowie
Sok pomidorowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogaty w witaminy C, A, B12, B6, a poza tym jest świetnym źródłem potasu. Poleca się go jako napój, który pomoże dzień po zatruciu alkoholowym, a także jako sok wspomagający odchudzanie, ale nie tylko. Właściwości soku pomidorowego są niezwykłe.Może cię zainteresować także: "Zdrowszy jest domowy, ale kto ma czas na gotowanie?". Przecier pomidorowy zrobisz sama w 5 minut!
Właściwości soku pomidorowego:
ma korzystny wpływ na układ odpornościowy - dzięki połączeniu witaminy C i A,
chroni oczy, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, dzięki wysokiej zawartości beta karotenu,
ma działanie przeciwnowotworowe - zawiera likopen, który ma właściwości przeciwzapalne,
wzmacnia kości - dzięki wysokiej zawartości witaminy K i wapnia,
pozwala zachować jędrną i promienną skórę - dzięki witaminie C, która bierze czynny udział w produkcji kolagenu oraz witaminie A, która opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Składniki:
kilogram pomidorów,
półtora litra wody,
łyżka cukru, soli i pieprzu.
Sok pomidorowy - przepis
Dzięki procesowi pasteryzacji sok pomidorowy jest zdrowszy niż świeże pomidory, jednak należy być uważnym, kupując go w sklepie. Najlepiej wybrać sok uzyskiwany ze świeżych pomidorów, jednak w sklepie znajdziemy wiele napojów z zagęstników. Jednak sok pomidorowy możemy też przygotować go sami.Składniki:
Jak zrobić sok pomidorowy?
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki lub ósemki.2. Przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj, dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem.
3. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
4. Pomidory zmiksuj i przecedź przez sito.
5. Przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
Sok pomidorowy jest niskokaloryczny i możemy pić nawet szklankę dziennie. A sok przyda się do przygotowania na jego podstawie pożywnej zupy. Wtedy jednak butelki wymagają pasteryzacji przez 10 minut.
Może cię zainteresować także: Dostępna cały rok i kosztuje grosze. 5 niezwykłych przepisów na cukinię, zrobisz z niej nawet chipsy