Sok pomidorowy
Sok pomidorowy jest zdrowszy niż same pomidory. Pij szklankę dziennie. Pexels
Reklama.

Sok pomidorowy - zdrowie

Sok pomidorowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogaty w witaminy C, A, B12, B6, a poza tym jest świetnym źródłem potasu. Poleca się go jako napój, który pomoże dzień po zatruciu alkoholowym, a także jako sok wspomagający odchudzanie, ale nie tylko. Właściwości soku pomidorowego są niezwykłe.
Właściwości soku pomidorowego:
  • ma korzystny wpływ na układ odpornościowy - dzięki połączeniu witaminy C i A,
  • chroni oczy, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, dzięki wysokiej zawartości beta karotenu,
  • ma działanie przeciwnowotworowe - zawiera likopen, który ma właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacnia kości - dzięki wysokiej zawartości witaminy K i wapnia,
  • pozwala zachować jędrną i promienną skórę - dzięki witaminie C, która bierze czynny udział w produkcji kolagenu oraz witaminie A, która opóźnia pojawianie się zmarszczek.
  • Sok pomidorowy - przepis

    Dzięki procesowi pasteryzacji sok pomidorowy jest zdrowszy niż świeże pomidory, jednak należy być uważnym, kupując go w sklepie. Najlepiej wybrać sok uzyskiwany ze świeżych pomidorów, jednak w sklepie znajdziemy wiele napojów z zagęstników. Jednak sok pomidorowy możemy też przygotować go sami.

    Składniki:
  • kilogram pomidorów,
  • półtora litra wody,
  • łyżka cukru, soli i pieprzu.
  • Jak zrobić sok pomidorowy?

    1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
    2. Przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj, dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem.
    3. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
    4. Pomidory zmiksuj i przecedź przez sito.
    5. Przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
    Sok pomidorowy jest niskokaloryczny i możemy pić nawet szklankę dziennie. A sok przyda się do przygotowania na jego podstawie pożywnej zupy. Wtedy jednak butelki wymagają pasteryzacji przez 10 minut.