Życie w zgodzie z naturą może przynieść korzyści nie tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. W lesie czy na łące znajduje się wiele kwiatów, owoców oraz ziół, które możemy zerwać i bez wyrzutów sumienia wykorzystać w gospodarstwie domowym. Dziś proponujemy zrobienie dżemu z owoców dzikiej róży.
Dżem z owoców dzikiej róży - przepis Archiwum prywatne
Dzika róża może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz organizm: wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Poza tym pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny, moczowy i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Wyjaśniamy, jak zrobić przepyszny dżem z owoców dzikiej róży.
Owoce dzikiej róży – właściwości
Zarówno owoce, jak i kwiaty dzikiej róży wspaniale wpływają na nasz organizm. Roślina ta zawiera bowiem bardzo dużo związków polifenolowych i witaminy C, ale także: witamin z grupy B, E, A i K oraz wysoką zawartość karotenoidów.
Nic dziwnego, że w starożytności obchodzono nawet święto ku czci tej rośliny – Rosalia. Kwiaty i owoce dzikiej róży wykorzystywano wówczas do tworzenia olejków eterycznych, lekarstw czy konfitur. Wierzono również, że zarówno róża, jak i grecka bogini piękna Afrodyta wyłoniły się z tej samej morskiej piany.
Owoce dzikiej róży mają całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych:
- są wzmacniające;
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne;
- mogą pomóc w przypadku kaszlu;
- wspomagają pracę naczyń krwionośnych;
- mają działanie odtruwające;
- sprawdza się w przypadku infekcji układu moczowego;
- działają uspokajającą.
Warto podkreślić, że dzika róża jest chyba jedyną rośliną, która posiada tak dużą ilość związków polifenolowych (flawonoidy, antocyjany i garbniki). To właśnie one są odpowiedzialne w naszym organizmie za ochronę mięśnia sercowego, układu krwionośnego, ale także zmniejszają ryzyko chorób wirusowych, bakteryjnych i nowotworowych.
Myślę, że to wystarczająco dużo powodów, by jeszcze dziś wybrać się do lasu i zebrać owoce dzikiej róży. Pamiętajmy jednak, by wybierać miejsca sprawdzone, znajdujące się z dala od szosy. Owoce dzikiej róży wyglądają tak:
Dżem z owoców dzikiej róży – przepis
Jak się pewnie domyślacie, dżem z owoców dzikiej róży jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Do jego wykonania nie będziecie potrzebowali wielu składników, wystarczą tylko:
- owoce dzikiej róży (ok. 1 kg);
- cukier (ok. 1 kg);
- sok z 1 cytryny średniej wielkości;
- cukier wanilinowy;
- 2,5 szklanki wody.
A oto przepis na dżem z owoców dzikiej róży:
1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Następnie pozbywamy się wszystkich niepotrzebnych elementów m.in. szypułek. Kroimy owoce na pół i usuwamy ze środka nasiona. Ponownie płuczemy.
2. W międzyczasie gotujemy wodę. Kiedy już będzie wrzała, wrzucamy połowę cukru i wszystkie owoce. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Taką miksturę odstawiamy na około 24 h. Po upływie tego czasu dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy i resztę cukru.
3. Ponownie gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż mieszanka przybierze konsystencję dżemu.
4. Dżem przekładamy do małych słoiczków, zamykamy je i dostawiamy do góry dnem. I gotowe!
Warto zrobić ten tani, naturalny i naprawdę zdrowy dżem z owoców dzikiej róży. Zachowajmy kilka słoiczków na zimę – przydadzą się w sezonie na infekcje.