Konfitura z owoców dzikiej róży w słoiczkach
Dżem z owoców dzikiej róży - przepis Archiwum prywatne
REKLAMA
  • Dzika róża może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz organizm: wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
  • Poza tym pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny, moczowy i zmniejsza ryzyko nowotworów.
  • Wyjaśniamy, jak zrobić przepyszny dżem z owoców dzikiej róży.
  • Owoce dzikiej róży – właściwości

    Zarówno owoce, jak i kwiaty dzikiej róży wspaniale wpływają na nasz organizm. Roślina ta zawiera bowiem bardzo dużo związków polifenolowych i witaminy C, ale także: witamin z grupy B, E, A i K oraz wysoką zawartość karotenoidów.
    Nic dziwnego, że w starożytności obchodzono nawet święto ku czci tej rośliny – Rosalia. Kwiaty i owoce dzikiej róży wykorzystywano wówczas do tworzenia olejków eterycznych, lekarstw czy konfitur. Wierzono również, że zarówno róża, jak i grecka bogini piękna Afrodyta wyłoniły się z tej samej morskiej piany.
    Owoce dzikiej róży mają całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych:
    - są wzmacniające;
    - mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne;
    - mogą pomóc w przypadku kaszlu;
    - wspomagają pracę naczyń krwionośnych;
    - mają działanie odtruwające;
    - sprawdza się w przypadku infekcji układu moczowego;
    - działają uspokajającą.
    Warto podkreślić, że dzika róża jest chyba jedyną rośliną, która posiada tak dużą ilość związków polifenolowych (flawonoidy, antocyjany i garbniki). To właśnie one są odpowiedzialne w naszym organizmie za ochronę mięśnia sercowego, układu krwionośnego, ale także zmniejszają ryzyko chorób wirusowych, bakteryjnych i nowotworowych.
    Myślę, że to wystarczająco dużo powodów, by jeszcze dziś wybrać się do lasu i zebrać owoce dzikiej róży. Pamiętajmy jednak, by wybierać miejsca sprawdzone, znajdujące się z dala od szosy. Owoce dzikiej róży wyglądają tak:
    logo
    Wikimedia commons/ Adam Maś

    Dżem z owoców dzikiej róży – przepis

    Jak się pewnie domyślacie, dżem z owoców dzikiej róży jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Do jego wykonania nie będziecie potrzebowali wielu składników, wystarczą tylko:
    - owoce dzikiej róży (ok. 1 kg);
    - cukier (ok. 1 kg);
    - sok z 1 cytryny średniej wielkości;
    - cukier wanilinowy;
    - 2,5 szklanki wody.
    A oto przepis na dżem z owoców dzikiej róży:
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Następnie pozbywamy się wszystkich niepotrzebnych elementów m.in. szypułek. Kroimy owoce na pół i usuwamy ze środka nasiona. Ponownie płuczemy.
    2. W międzyczasie gotujemy wodę. Kiedy już będzie wrzała, wrzucamy połowę cukru i wszystkie owoce. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Taką miksturę odstawiamy na około 24 h. Po upływie tego czasu dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy i resztę cukru.
    3. Ponownie gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż mieszanka przybierze konsystencję dżemu.
    4. Dżem przekładamy do małych słoiczków, zamykamy je i dostawiamy do góry dnem. I gotowe!
    Warto zrobić ten tani, naturalny i naprawdę zdrowy dżem z owoców dzikiej róży. Zachowajmy kilka słoiczków na zimę – przydadzą się w sezonie na infekcje.