
Reklama.
Dla mnie królami lata nie są czereśnie, kabaczki czy bób. Lato to ogórki - świeże z ogródka, posypane tylko solą i chrupane razem z trzeszczącym w zębach piaskiem.
W wersji małosolnej są rozkoszą dla podniebienia. A gdy masz chęć na kwaśne, ale zupełnie brak ci energii na gotowanie zupy ogórkowej, powinnaś spróbować chłodnika z ogórków małosolnych.
Zawiera w sobie świeżość ziół, chrupkość ogórków i orzeźwiającą kwasotę maślanki. No po prostu jest pycha!
400 ml maślanki
2 duże opakowania jogurtu naturalnego
ok. 10 ogórków małosolnych (albo i więcej)
czosnek
koperek
Przepis:
Wymieszaj jogurt i maślankę. Ogórki zetrzyj na grubych jarzynowych oczkach tarki. Dodaj ich tyle, ile chcesz. Jeśli marzy ci się gęsta od nich zupa, możesz dać więcej niż 10.
Przepis na chłodnik z ogórków małosolnych
Składniki:Przepis:
Wymieszaj jogurt i maślankę. Ogórki zetrzyj na grubych jarzynowych oczkach tarki. Dodaj ich tyle, ile chcesz. Jeśli marzy ci się gęsta od nich zupa, możesz dać więcej niż 10.
Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Wystarczy nawet jeden ząbek, jeśli ogórki miały mocny czosnkowy aromat.
Wrzuć czosnek i ogórki do maślanki i jogurtu. Sięgnij po koperek i grubo go posiekaj. Wymieszaj z chłodnikiem i podawaj.
Nie lubisz ogórkowych nitek? Zblenduj ogórki razem z jogurtem i czosnkiem.
Możesz wstawić chłodnik do lodówki. Po godzinie w zimnie i ponownym przemieszaniu będzie jeszcze pyszniejszy.