
Reklama.
Dlaczego warto robić syrop z babki lancetowatej
Syrop przejmuje wszystkie prozdrowotne właściwości rośliny, jest jednak łatwiej przyswajalny przez organizm, a poza tym, to świetna forma zachowania rośliny na zimę. A warto, bo syrop z babki lancetowatej ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, wykrztuśne, przeciwzapalne.Dodatkowo zapobiega przykurczowi gładkich mięśni dróg oddechowych (np. w przebiegu zapalenia krtani) oraz przyspiesza regenerację nabłonka błon śluzowych. Dodatkowo ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
6 liści babki lancetowatej
500 gram cukru
600 ml wody
Kiedy zbierać babkę lancetowatą
Babkę lancetowatą zbieramy w okresie kwitnienia, czyli od maja do połowy września. Roślina ma wtedy najwięcej dobroczynnych właściwości. Znajdziecie ją na suchych łąkach i trawnikach, warto jednak wybierać te oddalone od ruchliwych ulic i nienawożone. Wybieramy jednolite zielone liście bez dziurek.Przepis na domowy syrop z babki lancetowatej
Składniki:Jak zrobić syrop z babki lancetowatej na kaszel i przeziębienie
Listki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i mielimy, np. w malakserze, ewentualnie utrzeć w moździerzu. Rozdrobnione listki przekładamy do garnka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, często mieszając. Gotowy syrop z babki lancetowatej przecedzamy przez gazę lub drobne sito i przelewamy do słoiczków.Syrop z babki lancetowatej przechowujemy w chłodnym zacienionym miejscu. Po otwarciu - w lodówce.
Jak dawkować syrop z babki lancetowatej
Nie stosujemy syropu u dzieci poniżej 3 roku życia, Dzieciom do 5 roku życia podajemy 3 razy dziennie niepełną łyżeczkę (4 ml), do 12 r.ż. trzy razy po 8 ml, starszej młodzieży i dorosłym można podać trzy razy dziennie po 10 ml syropu z babki lancetowatej.Może cię zainteresować także: Idź do lasu i zerwij tę roślinę – właśnie kwitnie. Zrobisz z niej syrop za grosze