Babka lancetowata
Babka lancetowata ma cenne właściwości lecznicze, na domowy syrop wystarczy 6 listków. Fot. Wikipedia Commons
Reklama.

Dlaczego warto robić syrop z babki lancetowatej

Syrop przejmuje wszystkie prozdrowotne właściwości rośliny, jest jednak łatwiej przyswajalny przez organizm, a poza tym, to świetna forma zachowania rośliny na zimę. A warto, bo syrop z babki lancetowatej ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, wykrztuśne, przeciwzapalne.
Dodatkowo zapobiega przykurczowi gładkich mięśni dróg oddechowych (np. w przebiegu zapalenia krtani) oraz przyspiesza regenerację nabłonka błon śluzowych. Dodatkowo ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kiedy zbierać babkę lancetowatą

Babkę lancetowatą zbieramy w okresie kwitnienia, czyli od maja do połowy września. Roślina ma wtedy najwięcej dobroczynnych właściwości. Znajdziecie ją na suchych łąkach i trawnikach, warto jednak wybierać te oddalone od ruchliwych ulic i nienawożone. Wybieramy jednolite zielone liście bez dziurek.

Przepis na domowy syrop z babki lancetowatej

Składniki:
  • 6 liści babki lancetowatej
  • 500 gram cukru
  • 600 ml wody
  • Jak zrobić syrop z babki lancetowatej na kaszel i przeziębienie

    Listki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i mielimy, np. w malakserze, ewentualnie utrzeć w moździerzu. Rozdrobnione listki przekładamy do garnka i zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, często mieszając. Gotowy syrop z babki lancetowatej przecedzamy przez gazę lub drobne sito i przelewamy do słoiczków.
    Syrop z babki lancetowatej przechowujemy w chłodnym zacienionym miejscu. Po otwarciu - w lodówce.

    Jak dawkować syrop z babki lancetowatej

    Nie stosujemy syropu u dzieci poniżej 3 roku życia, Dzieciom do 5 roku życia podajemy 3 razy dziennie niepełną łyżeczkę (4 ml), do 12 r.ż. trzy razy po 8 ml, starszej młodzieży i dorosłym można podać trzy razy dziennie po 10 ml syropu z babki lancetowatej.