Dziewanna - roślina
Przepis na syrop z dziewanny pixabay/ melanieuebelhart
Reklama.
  • Dziewanna kwitnie od przełomu czerwca i lipca do końca sierpnia.
  • Syrop z dziewanny może pomóc w drobnych infekcjach, anginie, grypie czy przy kaszlu i katarze.
  • Zdradzamy, jak zrobić syrop z dziewanny: potrzebujesz dziewanny, wody, cytryny i cukru.
  • Dziewanna – niezwykła roślina

    Roślina swoją nazwę nosi po słowiańskiej bogini miłości. Wierzono, że Dziewanna przynosi ulgę rodzącym kobietom i ochrania domostwa – była kochająca, ale w chwili zagrożenia potrafiła też wykazać się okrucieństwem. Słowianie uważali, że bogini ma pod swoją opieką wszystkie czarownice.
    Jeden z najsłynniejszych polskich etnografów – Oskar Kolberg – nazywał tę roślinę ziołem stosowanym w "guślarskich praktykach". Jest też przysłowie, które głosi: gdzie rośnie dziewanna, tam bez posagu panna. Wzięło się ono stąd, że roślina potrafi wyrastać nawet na ubogich glebach.
    Ale dość legend i porzekadeł. Teraz kilka istotnych faktów. Dziewanna kwitnie od przełomu czerwca i lipca, aż do końca sierpnia. Ma charakterystyczne żółte kwiaty, jest bardzo wysoka – może sięgać nawet do pasa. Najlepiej zbierać ją późnym porankiem, gdy z kwiatów zniknie rosa.

    Syrop z dziewanny – przepis

    Cały rytuał, związany z przygotowywaniem syropu z dziewanny, rozpoczynamy oczywiście od zbioru kwiatów. Pamiętajmy, by nie zrywać tych, które kwitną blisko szosy – mogą być zanieczyszczone. Po zbiorach warto wyłożyć dziewannę na papier do pieczenia lub na kartkę.
    Oczyszczamy kwiaty z robaków, warto pozostawić je w tym ułożeniu przez 15-20 minut. Następnie przygotowujemy składniki do syropu z dziewanny:
    - ½ l kwiatów dziewanny;
    - 1 l wody;
    - sok z jednej cytryny (lub z dwóch małych);
    - ok. 3 szklanki cukru trzcinowego (ewentualnie może być biały).
    Zaczynamy od przerzucenia oczyszczonych wcześniej kwiatów do garnka i zalania ich wodą. Następnie gotujemy je, ale na bardzo małym ogniu. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia. Taki wywar pozostawiamy na mniej więcej 24 h. Po upływie tego czasu odcedzamy syrop i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej godzinę. Na koniec przelewamy do mniejszych słoiczków. I gotowe!

    Syrop z dziewanny – właściwości

    Dziewanna, a także syrop z niej zrobiony, ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Nic dziwnego, że nasze babcie tak chętnie przygotowywały tę miksturę. Roślina działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwwirusowo. Świetnie zadziała także w przypadku problemów żołądkowych: biegunki czy kolki jelitowej.
    Syrop z dziewanny warto więc zostawić na zimę. Doskonale sprawdzi się w przypadku drobnych infekcji, kaszlu, kataru czy problemów z drogami oddechowymi. Wspomoże także leczenie anginy i grypy. A to tylko niektóre z cudownych zastosowań dziewanny! Pamiętajmy jednak, że żaden naturalny specyfik nie zastąpi nam wizyty u lekarza.