Wszyscy uwielbiają pieczarki — zarówno jako podstawę sosów, zup, dodatek do dań, czy samodzielne danie. Zawsze przy przygotowywaniu pieczarek pojawiają się jednak dwa problemy. Czy obierać pieczarki i jak usmażyć je, by nie puściły wody na patelni, czyli w którym momencie solić. Oto jak usmażyć pieczarki , by były pyszne i jędrne.
Jak usmażyć pieczarki?
Po pierwsze, pieczarek nie musimy obierać. Nie jest to konieczne. Wystarczy dokładnie je umyć. Potem najlepiej pokroić je w mniejsze kawałki i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Po chwili posyp je solą – to sprawdzony sposób na szybkie odparowanie wody z pieczarek. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki swoimi ulubionymi ziołami i gotowe. Dobrze wysmażone pieczarki są świetnym dodatkiem do tostów, zapiekanek, risotta, pieczonego schabu, a nawet jajecznicy. Smacznego!