Ręka, która trzyma garść rzodkiewek
Kiszona rzodkiewka - przepis unsplash/ Daiga Ellaby
REKLAMA
  • Kiszenie rzodkiewek wcale nie jest trudne - oto przepis.
  • Kiszona rzodkiewka ma mnóstwo pozytywnych właściwości m.in. poprawia przemianę materii czy korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.
  • Zdrowa jest także zalewa z kiszonych rzodkiewek.
  • Kiszone rzodkiewki – przepis

    Jeśli kisiliście już wcześniej inne warzywa na przykład ogórki, to kiszenie rzodkiewek okaże się dla was banalnie proste. A jeśli nie – szybko przekonacie się, że proces kiszenia jest wyjątkowo łatwy.
    Zanim zaczniemy kisić rzodkiewki, powinniśmy wyposażyć się w: 4-5 ząbków czosnku, kilka listków laurowych, 3-4 cm chrzanu, pół łyżeczki pieprzu, kilka listków czarnej porzeczki, kilka ziarenek ziela angielskiego. Opcjonalnie można również dodać: owoc jałowca czy kilka listków czosnku niedźwiedziego. Oprócz tego na zalewę będziemy potrzebować 1 l wody i 1 łyżki soli.
    Pamiętajmy, by wybierać młode rzodkiewki i zwrócić uwagę, czy nie są popsute – kupujmy te "najzdrowsze", bo właśnie one nadają się do ukiszenia.
    Oto przepis na kiszone rzodkiewki:
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia rzodkiewek. Można je także wyszorować szczoteczką. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę i dodajemy do niej soli, a na koniec mieszamy.
    2.Kroimy rzodkiewki na pół lub na ćwiartki i ciasno układamy w słoiku. Przekładamy je dodatkami (czosnek, liście laurowe, chrzan, pieprz, liście czarnej porzeczki, ziele angielskie itd.).
    3. Całość zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Rzodkiewki mogą poleżeć tak około tygodnia. Następnie przenosimy je gdzieś, gdzie jest chłodniej, np. do piwnicy czy szafki.
    I gotowe! Kiszone rzodkiewki mogą zastąpić sałatkę do obiadu, idealnie będą smakowały też jako dodatek do kanapek. Są też znacznie zdrowsze niż te nieukiszone.

    Właściwości kiszonych rzodkiewek

    Tradycja kiszenia obecna w naszym kraju, nie wzięła się znikąd. Kiszonki – w tym także kiszone rzodkiewki – zawierają mnóstwo cennych właściwości. Nasze babcie m.in. właśnie dzięki kiszonym warzywom zachowywały końskie zdrowie. Idźmy za ich przykładem i również zacznijmy regularnie jeść kiszonki.
    Kiszone rzodkiewki:
    - wspomagają perystaltykę jelit;
    - dzięki przeciwutleniaczom zmniejszają liczbę wolnych rodników, a co za tym idzie, spowalniają proces starzenia się;
    - wzmacniają układ odpornościowy;
    - poprawiają przemianę materii;
    - wzmacniają włosy i paznokcie;
    - poprawiają pracę nerek;
    - wyrównują poziom cukru we krwi;
    - pozytywnie wpływają na działanie wątroby.
    A to zaledwie kilka prozdrowotnych działań kiszonych rzodkiewek. Pamiętajmy też, że po zjedzeniu samych warzyw, nie musimy wylewać zalewy. Warto wypić ją, na przykład na czczo. Wystarczy jeden mały kieliszek.
    Na zdrowie!