
Reklama.
Te letnie owoce to najsmaczniejsze wspomnienie letnich wakacji na wsi. Wystarczyło sięgnąć i zatopić zęby w śliwkach mirabelkach, by zapomnieć o innych słodyczach.
Wybierz się na działkę, zbierz dzikie owoce rosnące przy drodze czy kup u lokalnego sprzedawcy i przygotuj kompot, który o każdej porze roku przywiedzie na myśl wspomnienie lata.
Na bazarze wybieraj te głęboko żółte lub wpadające w pomarańcz. Będą najsłodsze. Miękkie mirabelki mają najwięcej dojrzałego, słodkiego soku. Wystrzegaj się nadpsutych śliwek. Zepsują smak całego napoju.
Składniki:
2 kg mirablek
0,5 kg cukru
woda
0,5 kg cukru
woda
Śliwki umyj, urwij im ogonki i opłucz pod bieżącą wodą. Odstaw na bok i spróbuj owoców. Jeśli są kwaśne, będziesz musiała dosypać więcej cukru.
Do litrowego garnka wlej wodę i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Spróbuj syropu i dostosuj ilość słodzika do kwaśności śliwek.
Wrzuć do słoików osuszone owoce i zalej syropem. Zostaw ok.2 centymetrów wolnej przestrzeni do nakrętki. Zakręć słoiki i wstaw do wrzątku na ok. 25-30 minut.
Po tym czasie zestaw je z gazu. Możesz ustawić słoiki do góry dnem i poczekać aż się ostudzą. Po tym czasie zabierz je do spiżarni lub schowka.
Może cię zainteresować: Zajadasz się truskawkami i nie masz ich dość? 5 przepisów na nietuzinkowe truskawkowe dania