Jajko sadzone
Jajka sadzone mogłyby wydawać się najprostszą potrawą na świecie, gdyby nie to, że... często się nie udają! Jajko sadzone z przypalonymi brzegami lub nieściętym białkiem - albo odwrotnie: całkowicie ściętym żółtkiem - to wcale nie rzadkość. I duże rozczarowanie. Ale spokojnie, podpowiemy ci, jak zrobić idealne jajko sadzone. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina tłuszczu, patelnia i oczywiście jajko!
Jajko sadzone - jakie jajka będą najlepsze
Tu nie ma kompromisów, najlepsze są jajka od kur, które dostają wysokiej jakości karmę, a także mogą biegać po podwórku i skubać zioła. W sklepie najlepiej wybierać te z hodowli ekologicznych.
Jajka powinny być świeże - po rozbiciu nie powinny mieć żadnego zapachu, białko musi być wyraźnie oddzielone od żółtka, niezbyt wodniste. Żółtko jednolite, gładkie i błyszczące.
Jak zrobić jajko sadzone
Składniki na idealne jajko sadzone
1 jajko
olej rzepakowy lub masło klarowane
sól
Przepis na najlepsze jajko sadzone
Jajka dokładnie umyj i osusz, na dużej mocy palnika rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Nalej na nią odrobinę oleju lub włóż łyżkę masła klarowanego. Zwykłe masło będzie się przypalać i stworzy
na jajku sadzonym nieestetyczne brązowe plamy.