
REKLAMA
Latem stragany są tak pełne owoców, że żal nie zgarnąć jednego koszyczka truskawek, drugiego porzeczek, jeszcze kilka brzoskwiń i może małą foremkę borówek.
Możesz zjeść od razu albo przygotować zimny deser dla całej rodziny. Idealnym rozwiązaniem są sorbety, ale jak je zrobić, by w zębach nie chrzęszczały kryształki lodu wynikające z mrożenia wody zawartej w owocach?
Przepis na sorbet bez kryształków lodu
Przebierz, umyj i pokrój owoce, z których chcesz przygotować sorbet. Podgrzej je w garnku z odrobiną wody. Poczekaj aż puszczą sok. Możesz dodać trochę cukru, jeśli chcesz lub słodzika. On zagęści owocowy syrop w garnku.Miękkie i zatopione w soku owoce, zestaw z ognia. Pozwól im się wystudzić, a następnie sięgnij po blender. Zmiksuj owoce na gładką masę. Przelej ją do formy.
By lody miały gładką konsystencję bez kryształków lodu, wyjmij je z zamrażarki po 30 minutach i znów przełóż do blendera. Zmiksuj całość jeszcze raz i ponownie wstaw do zimna.
Gotowe sorbety są zwykle bardzo twarde. Przed serwowaniem wyjmij je na kilka minut z zamrażarki, aby złapały ciepła. Łatwiej będą się nakładać.
Może cię zainteresować: Najlepszy powód, by wciąż kupować truskawki. Przepis na pyszną bezalkoholową margaritę