unsplash.com
REKLAMA

Nie marnuj jedzenia

Ileż razy zdarzyło się, że wykorzystując jedynie kawałek cebuli, odkładamy resztę do lodówki, żeby wykorzystać ją później, jednak już następnego dnia jest wysuszona i nieapetyczna. W efekcie, zamiast ją zużyć, wyrzucasz do kosza.
Powiedzmy stanowcze dość marnowaniu jedzenia i wykorzystajmy ją do końca. Wystarczy pozostałą część cebuli posmarować w miejscu nacięcia odrobiną masła. Ten prosty trik ogranicza dostęp powietrza do warzywa, dzięki czemu zachowuje ono dłużej świeżość.
Tak zabezpieczoną cebulę można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Nie straci świeżości i z powodzeniem wykorzystasz ją do samego końca.
Ten sam sposób sprawdzi się przy ogórku. Pamiętaj jednak, żeby odłożyć warzywo do lodówki, żeby masło się nie stopiło pod wpływem temperatury w kuchni.