Jak zetrzeć miękki żółty ser? Włóż go do zamrażarki
Jak zetrzeć miękki żółty ser? Włóż go do zamrażarki Pexels.com

Starty żółty ser przyda się do wszelkich zapiekanek, makaronów, pizzy, grzanek czy nawet omletów i jajecznic. Nie zawsze mamy pod ręką parmezan i czasem ekonomicznie chcemy wykorzystać ser w kawałku, który akurat mamy w lodówce. On jednak jest zbyt miękki i jedyne co osiągniemy to posklejana tarka i brudny blat. Jak zetrzeć ser żółty bez bałaganu?

REKLAMA

Jak zetrzeć miękki ser?

Ścieranie zbyt miękkiego sera zaowocuje głównie bałaganem w kuchni i zmarnowanym produktem. Nie warto jednak kupować specjalnie twardego parmezanu, gdy chcemy po prostu zwykłego dodatku do tostów czy pizzy, a potrzebny ser mamy akurat w lodówce.
Żeby zetrzeć go szybko i sprawnie wystarczy włożyć go do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie ser stwardnieje i będzie można go zetrzeć bez problemu - szybko, łatwo i bez niepotrzebnego bałaganu w kuchni