unsplash.com
REKLAMA

Dlaczego zamarzają

W domu mamy zamrażarki, które są wielofunkcyjne, tzn. muszą zachować w świeżości różne produkty spożywcze, np. mięso, mrożone owoce i warzywa. Dlatego zwykle jest w nich temperatura ok. -18 stopni. To mniej niż chłodnie w lodziarni. Tam temperatura zwykle waha się między -12 a -14 stopni. Dlatego tam łatwo nałożyć lody, a w domu, już niekoniecznie.

Lody zawsze kremowe!

Jest jednak na to prosty sposób! Po przyniesieniu lodów ze sklepu czy lodziarni, włóż je do worka strunowego i wyciśnij z jego wnętrza maksimum powietrza i zamknij szczelnie torebkę. Dzięki stworzeniu swoistej próżni, lody nie zamarzną tak mocno.
Zobaczysz, jak aksamitne będą, kiedy tylko najdzie cię na nie ochota i z łatwością nałożysz porcję ulubionego smakołyku.