Są takie smaki, które chętnie przynieślibyśmy do domu z fast foodu. Do niekwestionowanych ideałów, jeśli chodzi o smak należy sałatka coleslaw, którą serwuje się do kurczaka w chrupiącej panierce. Ale nie tylko do niego będzie pasować. To świetny dodatek do domowego obiadu czy dań z grilla. Znamy na nią sposób!
Nazwa sałatki pochodzi z języka niderlandzkiego, słowo koolsalade oznacza surówkę z kapusty. Jej historia sięga starożytnego Rzymu. Stamtąd sałatka wyruszyła na podbój całego świata. W zależności od upodobań, do bazowego przepisu dodaje się czasem ananasa, kukurydzę czy jabłko. Jednak ta serwowana w KFC jest znacznie prostsza i prawdopodobnie stąd jej sława na całym świecie.
Sałatka coleslaw jak w KFC
Składniki na coleslaw:
1 kg świeżej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1/2 szklanki majonezu dobrej jakości
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
sól
pieprz czarny
Jak zrobić sałatkę coleslaw jak z KFC
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i pozbawiamy głąba. Drobno siekamy lub szatkujemy w malakserze. Obrane marchewki ścieramy na drobnej tarcie, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W małej miseczce wymieszaj składniki sosu: majonez, cukier puder, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu.