Zupa ze świeżego ogórka to smak wiosny!
Zupa ze świeżego ogórka to smak wiosny! mat. prywatne

Ta zupa sprawi, że już nigdy nie przejdziesz obojętnie obok ogórków szklarniowych. Tak, tak, zupa z ogórków świeżych, zielonych, ale nie chłodnik, tylko pyszny krem na ciepło, który zachwyca eleganckim wyglądem i delikatnym, a jednocześnie wyrafinowanym smakiem.

REKLAMA

Zaskoczysz nawet teściową

Pierwsze spotkanie z tą zupą to bardzo pozytywne zaskoczenie, bo ona nie smakuje jak "surówka na ciepło". Konsystencja delikatnej chmurki, która rozpływa się w ustach, pieszcząc kubki smakowe. Delikatny orzechowy posmak, sprawia, że trudno zgadnąć, z czego została przyrządzona. Idealnie sprawdzi się na elegancki obiad, a nawet przyjęcie komunijne.

Składniki na 4 porcje:

- 3 ogórki szklarniowe
- litr bulionu[list]2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 3 małe ziemniaki
- śmietankowy kremowy serek
- świeży koperek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie wędzony łosoś i prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Obierz cebulę, ziemniaki i czosnek. W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Ogórki umyj i pokrój razem ze skórką w kostkę, dodaj do garnka z cebulą, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kiedy ogórek zacznie się rozpadać, dodaj do garnka bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku solą.
Gotuj do miękkości ziemniaków, lekko przestudź i dodaj świeży koperek. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj udekorowane kleksem serka, plasterkami ogórka, świeżym koperkiem. Do zupy fantastycznie pasuje też wędzony łosoś i prażone na suchej patelni płatki migdałów.