
Twoje dziecko jest zainteresowane, co robisz w kuchni lub wprost przeciwnie: rzadko sięga po nowe produkty i jest niejadkiem? Zachęć go do kulinarnych wyzwań i przygotujcie wspólnie proste dania, które lubią maluchy. Przygotujesz je nawet z drobną pomocą niemowlaka, który dopiero odkrywa smaki lub przyrządzisz z przedszkolakiem uczącym się samodzielności.
Wspólne gotowanie z dziećmi – kiedy zacząć i jak to zorganizować?
• maluchy od około 6 miesiąca życia do około 3 latNawet bardzo małe dzieci przed 1 rokiem życia wykazują zainteresowanie tym, co jedzą. Zazwyczaj rozszerzanie diety rozpoczyna się około 6 miesiąca życia. Często przygotowywane jest metodą BLW, więc maluch od początku poznaje różnorodne faktury, kawałki i konsystencje produktów spożywczych. Warto zauważyć, że zainteresowanie jedzeniem jest wskazywane przez pediatrów i dietetyków dziecięcych jako jeden z symptomów gotowości do próbowania czegoś więcej oprócz mleka. Nawet przed rozpoczęciem tego etapu warto maluszkowi pokazywać większe (bezpieczne dla niego) składniki, ich zapach, kolor, kształt. To dobra droga do rozpoczęcia przygody kulinarnej.
Starsze dzieci mogą dostawać już poważniejsze zadania, choć nadal będą zainteresowane dodawaniem kolorowych składników do kielicha blendera lub miski. Trudno podać dokładny przedział wiekowy, ponieważ jest to kwestia indywidualna dla każdego malucha – przeciętnie będzie to okres od około 4 roku życia. Jeśli dobrze wytłumaczymy działanie używanych urządzeń oraz spokojnie wytłumaczymy kwestie bezpieczeństwa (bez straszenia, które mogłoby zniechęcić do wspólnego gotowania), możemy pozwolić maluchowi nawet na obsługę prostych narzędzi. Najpierw wspólnie można np. miksować składniki na zupę lub sos przy pomocy blendera z wygodnym przyciskiem i regulacją prędkości. Blendery Braun MultiQuick 9 mają nawet specjalną budowę stopy, dzięki której mali kucharze się nie zachlapią.

Pomysły na obiad dla dzieci do wspólnego gotowania
Podczas wspólnego gotowania warto wybrać proste potrawy lubiane przez dziecko lub wykorzystać zabawę w kuchni do wprowadzenia nowych składników. Pozwólmy maluchom wybierać smaki, konsystencje, kształty i składniki. Opowiadajmy o każdym, jakby skrywał ciekawą historię. Zachęćmy do wąchania, smakowania i opisywania kształtów oraz kolorów.Ugotuj z dzieckiem najlepszą zupę-krem
Potrzebujecie:• wybranych warzyw, np. marchewki, dyni, pomidorów (również passaty), ziemniaków, buraków, pietruszki, selera, zielonego groszku, pora i innych;
• ulubionych przypraw, np. cynamonu i imbiru, oregano i ziół prowansalskich, czosnku i bazylii;
• opcjonalnie: śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
• oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju.
• grzankami z masłem lub oliwą i czosnkiem lub serem;
• paluchami z ciasta francuskiego;
• groszkiem ptysiowym;
• uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz orzechami (dla młodszych dzieci te składniki można zmielić w młynku dołączonym do blendera);
• miękką bułeczką;
• kleksem kwaśnej śmietany;
• wybieranie;
• krojenie ugotowanych warzyw;
• wkładanie składników do blendera;
• blendowanie (starsze dzieci);
• przyprawianie.
Wybrane warzywa gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie wygodnie i bez chlapania blendujemy blenderem ręcznym. Możemy to zrobić bezpośrednio w garnku lub – np. jeśli chcemy zblendować tylko część zupy – możemy skorzystać z przystawek do blendera ręcznego. Blendery Braun MultiQuick 9 można rozszerzyć m.in. o przystawkę o podwójnej funkcji: blendera kielichowego i szatkownicy. Całość miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy przyprawy i śmietanę i ponownie miksujemy, aby wszystko dobrze się wymieszało. Zupę przelewamy do garnka, gotujemy kilka minut i przelewamy do misek. Podajemy z wybranym dodatkiem.
Zdrowy obiad dla dziecka: zielony falafel
Potrzebujecie:• ugotowanej zielonej ciecierzycy;
• ugotowanego bobu lub zielonego groszku;
• 1 cebuli;
• 1-2 ząbków czosnku;
• natki pietruszki;
• świeżej kolendry;
• 1 łyżeczki sody
• kuminu
• opcjonalnie: bułki tartej;
• oleju roślinnego do smażenia.
• pitą lub tortillą;
• świeżymi lub duszonymi warzywami, np. kolorową papryką, ugotowanym buraczkiem, sałatą, ogórkiem;
• domowym humusem przygotowanym ze zblendowanej ciecierzycy z dodatkiem oliwy i pasty tahini;
• owocem granatu;
• doprawianie,
• siekanie w malakserze;
• blendowanie (starsze dzieci);
• formowanie kotlecików;
• dodatkowo: zawijanie w tortillę.
Ugotowaną ciecierzycę (pamiętajmy, aby przed gotowaniem moczyć ją przez całą noc w wodzie), bób lub groszek blendujemy z dodatkiem przypraw oraz sody. Cebulę siekamy przy pomocy malaksera i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zielonej masy. Możemy ponownie zblendować lub – jeśli dziecku to nie przeszkadza – pozostawić kotleciki z kawałkami cebulki. Pomagamy maluchowi uformować małe kulki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, żeby były bardziej chrupiące. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Ulubione dania dzieci: naleśniki na słodko lub słono
Potrzebujecie na ciasto:• 2 jajka;
• ½ szklanki mąki pełnoziarnistej;
• ½ szklanki mąki pszennej;
• 1 szklanka mleka krowiego lub kokosowego;
• ½ szklanki wody gazowanej;
• olej do smażenia
• 1 tabliczki wybranej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (metalową lub szklaną miseczkę z czekoladą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą).
• 1 dojrzałego banana
• 1 dojrzałe awokado
•200 g twarogu półtłustego;
•małego opakowania śmietany 18% lub mascarpone;
•cynamonu;
•1 dojrzałego banana;
•opcjonalnie: musu ze zblendowanych owoców, np. malin, truskawek, brzoskwiń.
• 250 g szpinaku baby;
• 1-2 ząbków czosnku;
• 5-6 suszonych pomidorów;
• opakowanie kremowego serka;
• ulubione zioła i przyprawy do smaku.
• ugotowanej czerwonej fasoli (ok. 1 szklanka);
• kolorowej papryki (świeżej, grillowanej lub duszonej);
• 2 dojrzałych pomidorów;
• kukurydzy;
• 150 g mięsa mielonego
• opcjonalnie: ½ cebuli, ząbki czosnku, 1 łyżeczki kakao;
• ulubionych ziół
• oliwy z oliwek.
• dobieranie i mieszanie składników;
• nakładanie składników na naleśniki;
• zwijanie lub składanie naleśników;
• ubijanie ciasta (starsze dzieci).
Do blendera dołączamy przystawkę z trzepaczką. Składniki na ciasto wyjmujemy na minimum 30 minut przed przygotowaniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie ubijamy je na gładką masę i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Następnie nakładamy farsz i zawijamy w rulony lub składamy w trójkąty. Naleśniki można zapiec: słodkie z masłem i miodem, słone z sosem pomidorowym i serem.













