Dzięki bieżącym doniesieniom naukowym wiadomo, że koronawirus utrzymuje się na powierzchniach płaskich nawet kilka dni. Naukowcy z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych w Hamilton we współpracy z Uniwersytetami w Princeton i Kalifornii ustalili, że w temperaturze pokojowej na tekturze wirus SARS-COV-2 przeżywa do 24 godzin, a na plastiku nawet 3 dni.
W związku z tym warto wiedzieć, jak bezpiecznie odbierać paczki ze sklepów online, ale co z jedzeniem? W końcu produkty leżące na sklepowych półkach też mogą wcześniej dotykane lub "okichane" przez osoby zarażone, a my przynosimy je do domu i raczej przy tym nie używamy rękawiczek.
Czy powinniśmy przecierać wszystko, co przynosimy do domu? Jak utrzymywać porządek w kuchni, skoro po powrocie z zakupów wszystko najpierw ląduje tam?
Jak i czym sprzątać kuchnię, by zmniejszyć ryzyko zarażenia koronawirusem?
Paradoksalnie, powinno być prościej niż zwykle, bo jesteśmy w domu cały czas i przez cały dzień korzystamy z naczyń, dużo gotujemy, więc siłą rzeczy – sprzątamy więcej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Po pierwsze, powierzchnie płaskie – blaty i stół. Po drugie, klamki drzwi lodówki, deski do krojenia, pokrętła kuchenki i drzwi szafki. Najlepiej jest zrobić sobie listę tych miejsc, które trzeba częściej przecierać i powiesić na drzwiach lodówki lub szafki kuchennej.
Do sprzątania można użyć wody i mydła. Gąbkę możemy wyprać wraz z naczyniami w zmywarce, przynajmniej raz dziennie. Jednak konieczny jest też środek do dezynfekcji.
Ocet jest świetnym środkiem czyszczącym, jednak nie ma właściwości dezynfekujących. Jest nieskuteczny wobec większości bakterii i wirusów, w tym koronawirusa. Wódka, która zawiera 40 proc. alkoholu, też nie zadziała.
Można używać po prostu żeli do dezynfekcji rąk lub mocniejszych alkoholi. Eksperci z amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska opracowali również listę składników zabójczych dla koronawirusa, które znaleźć można w detergentach.
Jak myć warzywa i owoce? Czy powinniśmy myć produkty żywnościowe?
Dezynfekujemy zatem nie tylko powierzchnie płaskie oraz uchwyty, ale również wszystkie produkty, które zostawiamy w opakowaniach przyniesionych ze sklepu. Chodzi o butelki, puszki, słoiki, kartoniki i pudełka plastikowe. Wystarczy je przetrzeć przed wstawieniem do lodówki czy szafek. Produkty sypkie warto trzymać w opakowaniach wielorazowych.
Ostatecznie można też po protu odstawić zapasy na 3 dni. Po tym czasie wirus zginie śmiercią naturalną.
Owoce i warzywa myjemy jak zwykle. Eksperci twierdzą, że nie ma potrzeby namaczania ich w roztworze dezynfekującym, wystarczy umyć je pod bieżącą ciepłą wodą.
Ostatnia, ale bardzo ważna zasada – nie wycierajmy brudnych, nieumytych rąk w czyste ręczniki czy ścierki. To bardzo ważna zasada!