Jak sprzątać kuchnię, by nie zarazić się koronawirusem
Jak sprzątać kuchnię, by nie zarazić się koronawirusem fot. Unsplash

Dzięki bieżącym doniesieniom naukowym wiadomo, że koronawirus utrzymuje się na powierzchniach płaskich nawet kilka dni. Naukowcy z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych w Hamilton we współpracy z Uniwersytetami w Princeton i Kalifornii ustalili, że w temperaturze pokojowej na tekturze wirus SARS-COV-2 przeżywa do 24 godzin, a na plastiku nawet 3 dni.

REKLAMA
W związku z tym warto wiedzieć, jak bezpiecznie odbierać paczki ze sklepów online, ale co z jedzeniem? W końcu produkty leżące na sklepowych półkach też mogą wcześniej dotykane lub "okichane" przez osoby zarażone, a my przynosimy je do domu i raczej przy tym nie używamy rękawiczek.
Czy powinniśmy przecierać wszystko, co przynosimy do domu? Jak utrzymywać porządek w kuchni, skoro po powrocie z zakupów wszystko najpierw ląduje tam?

Jak i czym sprzątać kuchnię, by zmniejszyć ryzyko zarażenia koronawirusem?

Paradoksalnie, powinno być prościej niż zwykle, bo jesteśmy w domu cały czas i przez cały dzień korzystamy z naczyń, dużo gotujemy, więc siłą rzeczy – sprzątamy więcej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Po pierwsze, powierzchnie płaskie – blaty i stół. Po drugie, klamki drzwi lodówki, deski do krojenia, pokrętła kuchenki i drzwi szafki. Najlepiej jest zrobić sobie listę tych miejsc, które trzeba częściej przecierać i powiesić na drzwiach lodówki lub szafki kuchennej.
Do sprzątania można użyć wody i mydła. Gąbkę możemy wyprać wraz z naczyniami w zmywarce, przynajmniej raz dziennie. Jednak konieczny jest też środek do dezynfekcji.
Ocet jest świetnym środkiem czyszczącym, jednak nie ma właściwości dezynfekujących. Jest nieskuteczny wobec większości bakterii i wirusów, w tym koronawirusa. Wódka, która zawiera 40 proc. alkoholu, też nie zadziała.
Można używać po prostu żeli do dezynfekcji rąk lub mocniejszych alkoholi. Eksperci z amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska opracowali również listę składników zabójczych dla koronawirusa, które znaleźć można w detergentach.

Jak myć warzywa i owoce? Czy powinniśmy myć produkty żywnościowe?

Dezynfekujemy zatem nie tylko powierzchnie płaskie oraz uchwyty, ale również wszystkie produkty, które zostawiamy w opakowaniach przyniesionych ze sklepu. Chodzi o butelki, puszki, słoiki, kartoniki i pudełka plastikowe. Wystarczy je przetrzeć przed wstawieniem do lodówki czy szafek. Produkty sypkie warto trzymać w opakowaniach wielorazowych.
Ostatecznie można też po protu odstawić zapasy na 3 dni. Po tym czasie wirus zginie śmiercią naturalną.
Owoce i warzywa myjemy jak zwykle. Eksperci twierdzą, że nie ma potrzeby namaczania ich w roztworze dezynfekującym, wystarczy umyć je pod bieżącą ciepłą wodą.
Ostatnia, ale bardzo ważna zasada – nie wycierajmy brudnych, nieumytych rąk w czyste ręczniki czy ścierki. To bardzo ważna zasada!
Źródło: huffpost.com