Kombucha to sfermentowana słodka herbata. Jej smak nie każdemu odpowiada, ale ma też swoich fanów
Kombucha to sfermentowana słodka herbata. Jej smak nie każdemu odpowiada, ale ma też swoich fanów Unsplash.com
REKLAMA
Zdrowotne właściwości kombuchy
Kombucha (czyt. kombucza) zawiera aktywne witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz nieaktywną formę B12. Oznacza to, że wegeterianie, którzy cierpią na jej niedobór, nie mają powodów do radości – kombucha nie zastąpi im sprzedawanej w aptekach czystej witaminy B12.
Ważniejsze jest jednak, że słodka fermentowana herbata – podobnie jak czerwone wino – zawiera polifenole, które dobrze wpływają na mikroflorę jelitową. Zróżnicowana mikroflora ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, odpowiednią wagę ciała, a nawet... zdrowie psychiczne.
Kombucha zawiera również witaminę C, kwas octowy, glukonowy, glukurowy (unieszkodliwiający i wydalający z organizmu toksyny i metabolity leków) mlekowy, jabłkowy, cytrynowy i szczawiowy. Wzmacnia odporność i jest antyoksydantem, ma właściwości odtruwające.
Czy kombucha jest bezpieczna dla dzieci?
– Zawiera też do 2 proc. etanolu, ale nie oznacza to, że dzieci nie mogą jej pić, bo tego się nie da wypić w dużych ilościach. Sprzedaje się ją bez konieczności okazania dowodu i uważam, że nie ma potrzeby zmiany w tym zakresie – zaznacza dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. – Bardziej martwiłabym się o zawartość cukru, bo kombucha ma w składzie sacharozę, glukozę i fruktozę. Dlatego nie należy jej pić zbyt często, choć nie da się ukryć, że jest zdecydowanie zdrowsza od zwykłych napojów gazowanych – mówi.
Tymczasem wprowadzona właśnie do wybranych warszawskich sklepów i punktów ze zdrową żywnością KeVita Master Brew Kombucha (firmy Pepsi&Co) oferowana jest w 3 smakach: ananasa z brzoskwinią, wiśni i imbiru. Niedługo takie rewelacje będzie można zakupić również w wybranych studiach jogi i pilatesu na terenie Warszawy oraz w barach.
logo
mat. prasowe
Można też kombuchę zrobić samodzielnie; w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów, choć... nie jest to zbyt łatwe i trwa kilka dni. W naszej redakcji specyficzny smak kombuchy uwielbiają wszyscy, ale ze względu na skomplikowaną procedurę nikt jeszcze nie pokusił się na zrobienie domowej wersji.