W książkach "Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" znajdziemy przepisy na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieci
W książkach "Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" znajdziemy przepisy na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieci 123rf.com / Oksana Kuzmina
Reklama.
Trudno uwierzyć? Aż 55 dowodów na poparcie tej tezy znajdą ci, którzy zdecydują się sięgnąć po poradnik ''Dania dla dzieci. 3 (do 5) składniki/15 minut.'' Wydawnictwo, które wcześniej uraczyło amatorów domowej kuchni m.in. książką "Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut", teraz podaje przepisy na szybkie, łatwe i smaczne dania dla dzieci.
logo
"Szybkie przekąski. 3 składniki/15 minut" i "Ugotuj mi mamo" to książki kucharskie z przepisami na szybkie, łatwe do wykonania i smaczne dania dla dzieci Wydawnictwo Jedność
Twórcy tego kulinarnego poradnika dla rodziców kierowali się przede wszystkim jednym kryterium – zbilansowanej diety. Wybrane posiłki, dziecinnie proste w przygotowaniu, opierają się na składnikach, które w przypadku żonglowania zamieszczonymi przepisami zaspokajają w odpowiednich ilościach żywieniowe potrzeby dziecka.

Poradnik z kulinarnymi sztuczkami podzielono na trzy sekcje: przystawki, dania i desery. Rodzice dowiedzą się, jak szybko przygotować m.in. makaroniki pieczarkowo-łososiowe, kolorowe chipsy z batatów i marchewki, ciastka francuskie z kiełbaską i szpinakiem, chrupiące paluszki rybne, czekoladowe fondue z owocami i koktajl witaminowy.
logo
Dania dla dzieci. 3 (do 5) składniki/15 minut to najnowszy poradnik z cyklu "3 składniki/15 minut". Do tej pory w serii ukazało się 6 książek z przepisami na szybkie i smaczne dania Wydawnictwo Jedność
Zdając sobie sprawę, że dzieci mają zwyczaj "jadać oczami", autorzy tej kucharskiej książki zadbali o taki dobór potraw, by były one jak najbardziej kolorowe i fantazyjne. W przepisach "Dań dla dzieci" poza szkołą gotowania "krok po kroku" rodzice znajdą też dodatkowe porady, jak jeszcze wzbogacić potrawy, aby pięknie serwować je dzieciom.
Z myślą o małych marudach i największych niejadkach każdy przepis opatrzono dużym na całą stronę zdjęciem gotowej potrawy. Apetyczny wygląd przygotowanych przystawek, dań i deserów ma być dla dzieci zachętą do nie tylko skosztowania nowych smaków w domowym menu, ale także wspólnego gotowania z rodzicami.
logo
Jeśli mamy ochotę poznać więcej przepisów na dające się przygotować w kwadrans wartościowe dania dla dzieci, możemy zajrzeć do kolejnej pozycji w katalogu Wydawnictwa Jedność – "Ugotuj mi mamo". To już grubsza książka kucharska, bo zawierająca aż 365 przepisów na różnorodne potrawy dostosowane do wieku dziecka (od 5 miesięcy do 3 lat).
Niektóre z nich będziemy mogli rzeczywiście przyrządzić w 15 minut (są i takie, z którymi uwiniemy się w 5-10 minut!), jednak w poradniku autorstwa Christine Zalejski znajdziemy też przepisy wymagające większego nakładu czasu – 20 min, pół godziny czy kilku godzin, jeśli w grę akurat wchodzi użycie piekarnika, lodówki czy zamrażarki.
Co ciekawe, dania podzielono na cztery części – według pór roku. Ten sezonowy podział ma służyć wykorzystaniu w pełni bogactwa świeżych warzyw i owoców w miesiącach ich naturalnego dojrzewania. Dania wiosenne, letnie, jesienne i zimowe opatrzono symbolami określającymi stopień trudności, wiek dziecka, czas przygotowania i liczbę porcji.
logo
Przy wielu przepisach widnieją również notki o zdrowotnych właściwościach potraw. Autorka "Ugotuj mi mamo" sypie też ciekawymi poradami w zakresie ich przyrządzania, urozmaicania i serwowania. Co ważne, wybór zrównoważonych dań sezonowych skonsultowała z dietetykami i pediatrami oraz swoimi przyjaciółmi i innymi rodzicami.
We wstępie znalazły się porady dotyczące rozszerzania diety, zaleceń dietetycznych, sprzętu kuchennego i przechowywania potraw. Na końcu książki czekają zaś sezonowe „koszyki” (spis warzyw/owoców występujących w danej porze roku z adnotacją, kiedy można je podawać dziecku) oraz indeksy przepisów według wieku dziecka i składników.
Ryż po kantońsku, trifle z czerwonymi owocami, boćwina ze słodkim ziemniakiem, smoothie bananowo-morelowe, ciasto rybne z koprem włoskim, batony z musli, quiche lorraine, stateczek z banana – przepisy na te i inne dania na słono/słodko czynią z tej książki lekturę obowiązkową dla wszystkich rodziców zatroskanych o zdrowie i rozwój malucha.

Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Jedność