Nieodkryte gastronomiczne skarby. Takiej mieszanki smaków i tylu kultur próżno szukać gdzie indziej

Dubaj, turystyczna enklawa Zjednoczonych Emiratów Arabskich, słynie również z kulinarnych atrakcji.
Dubaj, turystyczna enklawa Zjednoczonych Emiratów Arabskich, słynie również z kulinarnych atrakcji. Atlantis The Palm
Są takie miejsca, które można, a przede wszystkim warto odkrywać z różnych stron. Jakich? A choćby i kulinarnej. W końcu każdy, kto chce w pełni ''posmakować'' innego zakątku świata, powinien nacieszyć nim nie tylko oczy czy uszy, ale także podniebienie. Ci, którzy często zaglądają na Instagrama, wiedzą, o czym mowa.


Sztuka kulinarna przez duże S automatycznie kojarzy się z najsławniejszymi stolicami świata takimi jak Paryż. Za jego wschodniego odpowiednika uchodzi z kolei Dubaj. Metropolia Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA) słynie z i luksusowych restauracji i niepozornych knajpek. Prezentujemy gastronomiczne skarby tego miasta.

SMCCU

Tradycyjna emiracka kuchnia to znak rozpoznawczy Centrum Porozumienia Kulturowego Sheikh Mohammed (SMCCU). Założona w 1998 roku instytucja przybliża obcokrajowcom kulturę i zwyczaje Zjednoczonych Emiratów Arabskich i islamu. Wszystko w ramach wycieczek po mieście czy połączonych z ucztą pogadanek na poduszkach lub dywanach.


Goście rozsiadają się na dziedzińcu domu kupieckiego, aby rozkoszować się podawanymi do śniadania, obiadu lub kolacji daniami, słuchając przy tym opowieści gospodarza o życiu w emiracie. Potrawy (m.in. chabab, machboos) są serwowane zgodnie z beduińskimi zwyczajami. A lepiej zaparzonej arabskiej kawy niż tu w Dubaju nie uświadczymy.

Frying Pan Adventures

Atrakcja, której odmówić nie powinien nikt, kto ma apetyt zarówno na zwiedzanie zabytków, jak i kosztowanie lokalnych przysmaków. Kulinarna wyprawa zabiera gości w boczne uliczki, kręte alejki i na tętniące życiem targowiska, gdzie można spróbować mieszanki najrozmaitszych smaków w najbardziej oryginalnych restauracjach w Dubaju.

W czasie trwającej od trzech do czterech godzin wycieczki prowadzeni przez rodowitego przewodnika turyści zaglądają do będących kulinarnymi perłami lokali Starego Dubaju, które serwują nie tylko regionalne potrawy, ale i dania z całego świata. W menu smakosze znajdą takie przysmaki jak irański chleb sangak czy nepalskie pierożki.

La Tablita

W Dubaju przenikają się kultury z całego świata, stąd można tu zaspokoić podniebienie również tradycyjnymi daniami pochodzącymi z innych dalekich krajów. Jako przykład tej kulinarnej wielokulturowości można podać jeden z topowych dubajskich lokali – La Tablita, restaurację specjalizującą się w potrawach kuchni meksykańskiej.


Lokal, który przysmaki ''krainy tacos'' serwuje tylko w ramach kolacji, mieści się w lobby Hyatt Regency Dubai Creek Heights, luksusowego hotelu nad Dubai Creek w dzielnicy Oud Metha, niedaleko Dubai Dolphinarium. Restauracja z własnym mariachi znajduje się 10 minut jazdy samochodem od wieżowca Burdż Chalifa i centrum handlowego Dubai Mall.

Mirzam Chocolate Factory

Dubajska dzielnica Al Quoz o przemysłowym rodowodzie to obecnie jeden z najbardziej popularnych ośrodków artystycznych na całym Bliskim Wschodzie. Swoje podwoje otworzyła tu m.in. fabryka czekolady Mirzam Chocolate Factory, która prezentuje przybyszom produkcję najbardziej ulubionego na świecie słodkiego przysmaku.

W całej krasie, od prażenia ziaren kakaowca do ręcznego zawijania tabliczek w papierki, można odkryć, jak powstaje smakołyk, którym zajadają się miliony ludzi pod każdą szerokością geograficzną. Oczywiście, fabryki nie wypada opuścić bez degustacji gotowego wyrobu, którego surowiec setki lat temu cenili kupcy morskiego Szlaku Przypraw.

Artykuł powstał we współpracy z Dubai Tourism

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...

KALENDARZ CIĄŻY

TYDZIEŃ PO TYGODNIU

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE