Dlaczego nie powinno się usuwać szypułek z truskawek? Nadal zbyt mało osób o tym wie
Redakcja MamaDu
·1 minuta czytania
Publikacja artykułu:
Jakiś czas temu oglądałam film, na którym znana blogerka kulinarna przygotowuje warzywno-owocowy koktajl i wrzuca do blendera truskawki z szypułkami. Wyjaśniła, że zielone listki truskawek są niedoceniane, bo niewiele osób wie, że można je jeść. Dodała również, że to oszczędność czasu i świetny trick dla leniwych.
Reklama.
Większość z nas, gdy przygotowuje truskawki do jedzenia, usuwa z nich szypułki.
Okazuje się, że można jeść szypułki truskawek, bo ich zielona część jest tak samo jadalna jak czerwona.
Szypułki truskawek mają szereg prozdrowotnych właściwości, zawierają m.in. witaminę C i żelazo.
Większość z nas przed zjedzeniem truskawek usuwa z nich szypułki. Robimy to z przyzwyczajenia, ale również z niewiedzy: często nie mamy świadomości, że zielone części truskawek są tak samo jadalne, jak czerwone.
Szypułki truskawek - właściwości zdrowotne
Zielone szypułki, podobnie jak czerwone części truskawki, są źródłem witaminy C, wapnia i żelaza. Wspomagają pracę układu trawiennego i zawierają składniki łagodzące ból brzucha.
Szypułki są również źródłem chlorofilu – związku, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, spowalnia starzenie się organizmu, chroni przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników i reguluje poziom cukru we krwi. Do tego pozytywnie wpływa na stan skóry i poprawia jej koloryt.
Szypułki truskawek - jak je przygotować do jedzenia
Gdy następnym razem sięgniecie po truskawki, dokładnie je umyjcie pod bieżącą wodą (możecie również skorzystać z metody mycia owoców w sodzie i occie jabłkowym) i, zamiast odcinać szypułki, zjedzcie je w całości.
Jeśli nie możecie się przekonać do zjadania truskawek z szypułkami, wrzućcie je do miski lub kielicha blendera i przygotujcie koktajl. W takiej formie nawet nie zauważycie ekstra dawki chlorofilu!