Unsplash.com
REKLAMA
1. Pora ścięcia bzu
Bzu nie ścinamy w ciąg dnia. Najlepszą porą jest wczesny poranek lub wieczór. Jeśli zerwiemy go w ciągu dnia, może po prostu stać krócej lub wyglądać nieświeżo.
2. Sposób zrywania
Ważny jest jak sposób zrywania bzu. Nie urywaj ich chaotycznie bez narzędzia. To pierwszy i podstawowy błąd komponowania bukietu. Użyj do tego nożyczek lub sekatora.
3. Zanurzenie we wrzątku
Dobrze jest zanurzyć gałązki we wrzątku wody na 20 sekund, maksymalnie pół minuty, a potem włożyć do wazonu. Dodatkowo można jeszcze dodać odżywki, aby zachowały dłużej swój świeży wygląd.
4. Maksymalnie dużo wody
Ważna jest regularna wymiana wody, w przypadku bukietu z bzu powinniśmy wymieniać ją raz lub dwa raz dziennie. Co więcej, warto obmyć też śliskie końcówki.
5. Usuń dolne listki
Jeśli oskrobiesz końce gałązek bzu z liści, bukiet postoi w wazonie dłużej. W ten sposób wyeliminujesz ryzyko gnicia listków w wodzie i nieprzyjemny zapach. Przed włożeniem bukietu do wazonu warto jeszcze przyciąć gałązki pod skosem. Niektórzy miażdżą końcówki kamieniem lub młotkiem.