
REKLAMA
Owoce liczi mogą być szkodliwe
Jak podaje czasopismo naukowe „The Lancet” owoce liczi mogą być trujące, zwłaszcza dla dzieci. Indyjscy lekarze przez 20 lat obserwowali, jak każdego roku w mieście Muzaffarpur w północno-wschodnich Indiach umierało około 100 dzieci – teoretycznie zdrowe dzieci nagle zaczynały chorować. W 2014 roku przeprowadzono badania, dzięki którym ustalono przyczynę wysokiej umieralności dzieci w indyjskim stanie Bihar.
Jak podaje czasopismo naukowe „The Lancet” owoce liczi mogą być trujące, zwłaszcza dla dzieci. Indyjscy lekarze przez 20 lat obserwowali, jak każdego roku w mieście Muzaffarpur w północno-wschodnich Indiach umierało około 100 dzieci – teoretycznie zdrowe dzieci nagle zaczynały chorować. W 2014 roku przeprowadzono badania, dzięki którym ustalono przyczynę wysokiej umieralności dzieci w indyjskim stanie Bihar.
Okazało się, że większość zmarłych dzieci pochodziła z biednych rodzin zamieszkujących tereny uprawy liczi. Dzieci, by zaspokoić głód, zjadały znalezione w sadach niedojrzałe owoce. Znajdująca się w nich toksyna – hipoglicyna – gwałtownie obniża poziom glukozy. Po zjedzeniu dużej ilości niedojrzałych owoców dzieci, u których z powodu niedożywienia poziom glukozy był niski, dostawały drgawek i traciły przytomność.
Dzięki odkryciu przyczyny zachorowań rozpoczęto kampanię informującą rodziców o szkodliwości spożywania niedojrzałych owoców, zwłaszcza na pusty żołądek i przed snem (hipoglicyna metabolizowana przez organizm prowadziła do obniżenia poziomu cukru i innych zmian metabolicznych, które wywoływały objawy ze strony układu nerwowego).
Czy dzieci mogą jeść liczi?
W internecie można znaleźć wiele artykułów o szkodliwości chińskich śliwek. Nie oznacza to jednak, że rodzice powinni całkowicie rezygnować z podawania ich dzieciom. Wystarczy pamiętać, by wybierać dojrzałe owoce o różowej lub jasnoczerwonej skórce, którą łatwo można zdjąć (niedojrzałe zawierają toksyczną hipoglicynę). Nie należy ich jeść ani na pusty żołądek, ani przed snem – wtedy z pewnością nie zaszkodzą (o ile dziecko nie ma stwierdzonej alergii lub nietolerancji). Dlaczego nie należy wykluczać ich z diety? W 100 gramach dojrzałych owoców liczi znajduje się aż 71,5 mg witaminy C, co oznacza, że wystarczy zjeść dwie garści chińskich śliwek, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej. Owoce liczi bogate są również w potas (171 mg w 100 g) i inne składniki odżywcze, m.in. wapń i żelazo.
W internecie można znaleźć wiele artykułów o szkodliwości chińskich śliwek. Nie oznacza to jednak, że rodzice powinni całkowicie rezygnować z podawania ich dzieciom. Wystarczy pamiętać, by wybierać dojrzałe owoce o różowej lub jasnoczerwonej skórce, którą łatwo można zdjąć (niedojrzałe zawierają toksyczną hipoglicynę). Nie należy ich jeść ani na pusty żołądek, ani przed snem – wtedy z pewnością nie zaszkodzą (o ile dziecko nie ma stwierdzonej alergii lub nietolerancji). Dlaczego nie należy wykluczać ich z diety? W 100 gramach dojrzałych owoców liczi znajduje się aż 71,5 mg witaminy C, co oznacza, że wystarczy zjeść dwie garści chińskich śliwek, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej. Owoce liczi bogate są również w potas (171 mg w 100 g) i inne składniki odżywcze, m.in. wapń i żelazo.
Źródło: The Lancet, Ekologia