Do Świąt został 1 dzień. Czy zamarynowałaś już mięso i kupiłaś warzywa na sałatkę?
Reklama.
To najgorętszy moment w przygotowaniach przedświątecznych. Co warto dziś zrobić, a co możecie zostawić na jutro?
1. Mięso – jeżeli zamierzacie piec mięso, to powinnyście go dziś zamarynować. Po całej nocy w aromatycznych przyprawach jutro będzie gotowe do pieczenia.
2. Kapusta wigilijna – już dziś można namoczyć grzyby i wstawić kapustę. Niektórzy robią to dopiero jutro rano.
3. Sałatka warzywna – warzywa dobrze jest ugotować rano, a potem jak ostygną, brać się za krojenie. Ta sałatka jest ulubionym przysmakiem wielu Polaków i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tego dodatku.
4. Pasztet – gotowanie mięsa, mielenie i wyrabianie zajmuje wiele czasu. Warto zacząć dziś, bo na jutro zabraknie czasu na tak angażujące zajęcie.
5. Pierogi/uszka/paszteciki – te potrawy wiele osób robi wcześniej i mrozi. Możecie też kupić je w sprawdzonym sklepie z domowymi wyrobami.
6. Zupa grzybowa/barszcz – to dobry dzień, by się nią zająć, tak samo, jak barszczem. Coraz chętniej wszyscy kupują też gotowy barszcz, w końcu w święta próbuje się go raczej symbolicznie. Jeżeli jednak planujecie podać np. w I dzień Świąt kaczkę lub gęsinę, warto ugotować barszcz samemu, a buraczki wykorzystać jako surówkę.
7. Makowiec – można wykonać kilka dni wcześniej, nie popsuje się przez kilka dni, a ze względy na to, że jest pracochłonny, warto upiec go wcześniej.
Starajcie się wykonać jak najwięcej potraw w przeddzień Wigilii. Jutro im wcześniej skończycie, tym szybciej zasiądziecie do wspólnej wieczerzy.