Liście pandanowca będą kulinarnym hitem?
Liście pandanowca będą kulinarnym hitem? Prawo autorskie: panor156 / 123RF Zdjęcie Seryjne
REKLAMA
Koniec z awokado, matchą i spiruliną. Czas na pandan
Gdy „domowa bogini” Nigella Lawson zapowiedziała, że pandan może wkrótce zrewolucjonizować rynek kulinarny w Europie, internauci i wielbiciele Nigelli zaczęli poszukiwać informacji o tej tajemniczej roślinie. Co to takiego? Liście pandanu to składnik wielu potraw kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Wykorzystuje się je do przyrządzania dań z ryżu i deserów czy owijania ryb i mięs, by nadać im wyjątkowy aromat. To, co wyróżnia pandan, to intensywny zielony kolor i słodkawy zapach z orzechową nutą. Ze względu na zastosowanie, azjatyccy szefowie kuchni porównują go do wanilii.
Nigella jest przekonana, że pandan zagości wkrótce na brytyjskich stołach. Porównała go do matchy, japońskiej zielonej herbaty, która podbiła serca miłośników kuchni azjatyckiej.
Nigella Lawson
independent.co.uk

Sądzę, że pandan będzie nową matchą. Może się mylę, ale wydaje mi się, że jesteśmy nim coraz bardziej zainteresowani. Nie można go jeszcze dostać w supermarketach, nie wiem, gdzie można go kupić w Wielkiej Brytanii. Zauważyłam jednak, że coraz więcej Amerykanów używa w swoich potrawach esencji z pandanu, pozyskiwanej z jego liści.

Liście pandanu zagoszczą na polskich stołach?
Czy na wieść o pandanie Polacy pobiegną do sklepów z azjatycką żywnością? Wątpię. Zainteresowani mogą spróbować ciasta z liści pandanu w kilku warszawskich restauracjach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej. Kawałek ciasta z pandanowca w jednym z wegańskich barów kosztuje jedynie 6 zł. Warto się skusić – lekki, słodkawy biszkopt z kremem i kokosem z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Uprzedzamy największych wielbicieli słodkości – na jednym kawałku się nie skończy!
logo
redakcja MamaDu.pl
Tym, którzy wolą sami przygotować coś pysznego z liści pandanowca, podpowiadamy: można go znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką, również online. Dziesięć świeżych liści kosztuje ok. 10 zł.
Próbowaliście już tego przysmaku?