Nasiona chia nie mogą być dodawane do jogurtów oraz deserów i sprzedawane w Polsce.
Nasiona chia nie mogą być dodawane do jogurtów oraz deserów i sprzedawane w Polsce. radub85 / 123RF
REKLAMA
Nasiona robią w Polsce furorę
Nasiona szałwii hiszpańskiej były głównym źródłem pożywienia dla Majów i Azteków. Dziś nasiona chia stały się popularne na całym świecie, jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wielu producentów postanowiło wykorzystać nasiona szałwii jako składnik produktów przeznaczonych dla osób, które chcą żyć zdrowo i walczą z otyłością.
O ile Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w 2009 r. dopuścił dodawanie zarówno całych, jak i mielonych nasion chia do pieczywa (o ile nie przekraczają 5 proc. zawartości posiłku), już w 2013 r. rozszerzono bazę produktów. UE i Komisja Europejska wydały zgodę zarówno na zwiększenie ilości nasion w pożywieniu, jak i dodawanie ich nie tylko do pieczywa, ale także śniadaniowych przetworów zbożowych, czy mieszanek owocowych.
W kolejnych latach poszerzano bazę produktów o soki owocowe i mieszanki soków owocowych, w których dopuszczono 15 gramów nasion chia na 450 mililitrów soku. Dziś nasiona chia dodawane są także do jogurtów i deserów, ale okazało się, że nie jest to legalne. "Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia (...) mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności" - przypomina Główny Inspektor Sanitarny.
Nie ma pozwolenia na dodawanie nasion chia do jogurtów i deserów
Jak się okazuje wielu przedsiębiorców było zaskoczonych, że nasiona szałwii podlegają pod unijną regulację tzw. nowej żywności (novel food). Wszystkie produkty i składniki, które nie były stosowane w UE przed 1997 r., muszą mieć specjalne zezwolenia na wprowadzenie do obiegu.
Michał Lasocki, prezes Intenson Europe, dla Portalu Spożywczego udzielił wypowiedzi odnośnie zaistniałego problemu.
Michał Lasocki, prezes Intenson Europe
dla Portal Spożywczy

Należy pamiętać, że zdrowa dieta powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. W praktyce oznacza to, że nie powinniśmy przekraczać zalecanej dziennej porcji tłuszczy. Unia Europejska jest bardzo ostrożna, jeśli chodzi o nasiona chia oraz produkty na ich bazie. […] Nie mamy pewności, jakie będą skutki łączenia konkretnych komponentów z nasionami chia oraz dłuższego okresu przechowywania takiego produktu. Mam tu na myśli desery chia, w których składniki mleka mogą negatywnie wpłynąć na jakość, przez co produkt może nie wykazywać pełnych właściwości odżywczych lub powodować namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów.