
Nasiona szałwii hiszpańskiej były głównym źródłem pożywienia dla Majów i Azteków. Dziś nasiona chia stały się popularne na całym świecie, jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wielu producentów postanowiło wykorzystać nasiona szałwii jako składnik produktów przeznaczonych dla osób, które chcą żyć zdrowo i walczą z otyłością.
Jak się okazuje wielu przedsiębiorców było zaskoczonych, że nasiona szałwii podlegają pod unijną regulację tzw. nowej żywności (novel food). Wszystkie produkty i składniki, które nie były stosowane w UE przed 1997 r., muszą mieć specjalne zezwolenia na wprowadzenie do obiegu.
Należy pamiętać, że zdrowa dieta powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. W praktyce oznacza to, że nie powinniśmy przekraczać zalecanej dziennej porcji tłuszczy. Unia Europejska jest bardzo ostrożna, jeśli chodzi o nasiona chia oraz produkty na ich bazie. […] Nie mamy pewności, jakie będą skutki łączenia konkretnych komponentów z nasionami chia oraz dłuższego okresu przechowywania takiego produktu. Mam tu na myśli desery chia, w których składniki mleka mogą negatywnie wpłynąć na jakość, przez co produkt może nie wykazywać pełnych właściwości odżywczych lub powodować namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów.
Może cię zainteresować także: Nawet przy zdrowej diecie możesz cierpieć na niedobory! Sprawdź, jak je rozpoznać i wyeliminować