Groźne bakterie w mrożonych kawach
Za sprawą reporterów BBC media obiegał informacja o bakteriach kałowych w kawach z 3 popularnych sieci kawiarni.
Wyniki badań czystości tych kawiarni w Wielkiej Brytanii są bardzo niepokojące. Jak podaje BBC, w przebadanych próbkach mrożonych kaw znaleziono "znaczące ślady" chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
- Te bakterie nie powinny w ogóle się tam znaleźć, nie ma tu znaczenia ich ilość — mówi ekspert BBC Tony Lewis.
Najgorzej wypadła brytyjska sieć Costa Coffee. W 7 z 10 próbek lodu używanego do robienia kaw mrożonych znaleziono bakterie kałowe. W przypadku Starbucks i Caffe Nero bakterie wykryto w 3 próbkach na 10.
Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Oto oświadczenie, które otrzymaliśmy od firmy AmRest, operatora marki Starbucks.
Stanowisko COSTA COFFEE POLSKA
Po odnotowaniu nieprawidłowości w Wielkiej Brytanii, COSTA COFFEE Polska niezwłocznie wzmocniła obowiązujące procedury higieny i bezpieczeństwa żywności we wszystkich kawiarniach sieci w Polsce. COSTA COFFEE realizuje restrykcyjną politykę czystości i higieny, jest także regularnie poddawana kontrolom upoważnionych do tego podmiotów zewnętrznych. Mimo, że nieprawidłowości nie odnotowano w Polsce, specjaliści COSTA COFFEE z jeszcze większą uwagą monitorują realizację obowiązujących procedur.
Pragniemy zaznaczyć, że poważnie traktujemy doniesienia płynące z brytyjskiego rynku. Zwracamy jednak uwagę, że w Polsce operatorem kawiarni Starbucks jest AmRest — niezależna firma, która odpowiada za prowadzenie sieci na rynkach w Europie Środkowo-Wschodniej.
Zapewniamy, że jednym z naszych najważniejszych priorytetów jest dbałość o wysoką jakość produktów i świadczonych przez nas usług. Obowiązujące w AmRest standardy i procedury dotyczące czystości i higieny utrzymywane są na najwyższym poziomie, również nasi pracownicy przechodzą regularne szkolenia w tym zakresie. Mamy dedykowane procedury dotyczące przygotowywania produktów z wykorzystaniem wody i lodu.
W Polsce korzystamy również z usług niezależnego laboratorium, które kontroluje jakość wody i lodu używanych w naszych kawiarniach, zgodnie z przepisami prawa dotyczącego wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.