logo
"Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Reklama.
LODY Z OGÓRKA, MELONA I MIĘTY
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Przepis na 10 lodów
Te wspaniałe zielone lody mogłyby się też nazywać lody spa. Wyobrażam sobie, że podają mi je po relaksującym, odmładzającym masażu. Pełne subtelnej słodyczy zachwycają delikatną nutą mięty. Ponieważ niczego tu nie miksujemy, a tylko wyciskamy sok, ich konsystencja jest gładka, jednolita. Nie są gęstą pulpą, w której zginęłaby ta prosta kompozycja smaków. Konieczna niestety jest sokowirówka, gdyż miksowanie i odcedzanie składników nie dadzą pożądanej gładkości ani konsystencji. Ze względu na dużą zawartość wody ogórek ma niewiarygodne właściwości nawadniające, podobnie jak melon miodowy, a mięta ochładza i działa łagodząco na żołądek.

Składniki:
2 ogórki, obrane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1 szklanka melona miodowego obranego i oczyszczonego z pestek
¼ szklanki liści mięty

Przeciskamy ogórki, miąższ melona i miętę przez sokowirówkę. Łączymy soki. Wlewamy płyn do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
LODY CZARNY LAS Z WIŚNIAMI
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Przepis na 10 lodów
Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Doskonałość tych smaków mogą zrujnować warstwy bitej śmietany i zbyt słodkich, jaskrawo barwionych wiśni maraschino, które najczęściej kojarzą się z kupnymi ciastami typu Czarny Las. Ale jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody – czystą rozkosz i prawdziwą rozpustę.

Składniki:
400-gramowa puszka pełnego mleka kokosowego
¹/³ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
½ szklanki i 2 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
1 łyżka czystego ekstraktu wanilii
2 szklanki ciemnych słodkich wiśni drylowanych i pokrojonych
1 łyżka wody

1. Masa czekoladowa: do małego rondelka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy kakao
i ¼ szklanki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

2. Masa waniliowa: do małego rondelka wlewamy pozostałe mleko kokosowe z wanilią i ¼ szklanki
miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, gotujemy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

3. Wiśnie: do rondelka wkładamy wiśnie, dodajemy wodę i pozostałe 2 łyżki miodu. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie mieszając, gotujemy 3–5 minut, aż wiśnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

4. Napełniamy foremki w następującej kolejności: wiśnie, masa waniliowa, masa czekoladowa. Po napełnieniu foremek delikatnie mieszamy masy patyczkiem do szaszłyków, ale uważamy, żeby ich całkowicie nie wymieszać. Jeśli chcemy otrzymać paski (jak na zdjęciu), zamrażamy każdą warstwę osobno przez 30 minut. Wsuwamy patyczki i mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
LODY Z CAŁYMI OWOCAMI
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Przepis na 10 lodów
Całe owoce zawieszone w kokosowej wodzie tworzą piękne, wytworne lody. Są... zbyt ładne, żeby je zjeść, a jednocześnie prosta, wodnista baza z wody kokosowej jest tak orzeźwiająca, że trudno się im oprzeć w parny letni dzień. Kawałki owoców twardnieją po zamrożeniu, ale topią się, gdy liżemy lody, a wtedy łatwiej je zjeść. Jeśli podajemy je małym dzieciom, najlepiej pokroić owoce na małe kawałeczki, dzięki czemu lody będą trochę przypominały sałatkę owocową, no i dadzą się połknąć.

Składniki:
1 kiwi
1 brzoskwinia
¼ szklanki borówek amerykańskich
¼ szklanki malin
3 szklanki wody kokosowej

1. Zaczynamy od przygotowania owoców: obieramy kiwi i kroimy na cienkie krążki. Brzoskwinie
kroimy na małe półksiężyce. Borówki starannie myjemy.

2. Wlewamy do foremek tyle wody kokosowej, żeby wypełnić je do połowy. W każdej foremce
układamy plasterek brzoskwini, borówkę, malinę i krążek kiwi. Jeśli trzeba, dolewamy wody kokosowej, żeby wypełnić foremki. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
KREMOWE LODY Z ORZECHÓW NERKOWCA W CZEKOLADOWEJ SKORUPCE
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Przepis na 6 porcji lodów
Ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, tym razem jednak z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają ciepła i słodyczy kremowemu wypełnieniu, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę. Najczęściej otaczam je w prażonych, pokrojonych orzeszkach pecan, ale można też użyć drobno posiekanych ziaren kakaowych, prażonych wiórków lub płatków kokosowych lub prażonych, solonych pistacji. Można nawet posypać odrobiną gruboziarnistej soli morskiej.

Składniki:
11 szklanki śmietanki z orzechów nerkowca
4 daktyle Medjool bez pestek
1 łyżeczka czystego ekstraktu wanilii
1 łyżka masła kokosowego
170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
1 szklanki oleju kokosowego
1 szklanki prażonych orzechów pecan drobno posiekanych

1. Do miksera wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, dodajemy daktyle, wanilię i masło
kokosowe i miksujemy, aż masa zrobi się gładka. Wlewamy ją do foremek. Wkładamy patyczki.
Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

2. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy ciemną czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

3. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy foremki z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je na pergaminie. Przynosimy miskę z czekoladą i prażone orzeszki.

4. Obtaczamy każdego loda w czekoladzie, tak żeby powstała gruba warstwa. Masa czekoladowa stwardnieje po zetknięciu z zimnym lodem. Zanurzamy lody w czekoladzie kilka razy, aby całkowicie je pokryć. Na koniec jeszcze raz zanurzamy w czekoladzie czubek loda, a potem szybko obtaczamy go w orzeszkach. Układamy na pergaminie. Identycznie postępujemy z każdym lodem.

Przed podaniem wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut, aby czekolada stwardniała. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.
LODY Z JEŻYN, KOKOSA I SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ (CHIA)
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
Przepis na 8 lodów
Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że te maleńkie czarne kuleczki zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. Jeśli namoczy się je w wodzie, wierzchnia warstwa nasionek pęcznieje i tworzy galaretkę. W wielu przepisach wegańskich stosuje się nasionka chia zamiast jajek, ale w naszym przepisie celem jest otrzymanie budyniowej konsystencji dzięki wymieszaniu nasionek ze słodzonym mlekiem kokosowym i pozostawieniu do napęcznienia.

Składniki:
4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
3 łyżki nasionek chia
2 szklanki jeżyn

1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.

3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
SLUSHY ANANASOWO-MIĘTOWY
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
SLUSHY ANANASOWO-MIĘTOWY
Przepis na 2 porcje
Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. W zamrażarce zawsze czeka zapas mrożonych owoców, więc kiedy mam ochotę na slushy, shake lub smoothie, jestem gotowa. Jeśli nie mamy przygotowanych wcześniej mrożonek, możemy użyć świeżego ananasa – co prawda slushy będzie znacznie mniej zmrożone, ale równie słodkie!

Składniki:
1 szklanki śmietanki kokosowej (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
1 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
1 szklanki poszatkowanych liści mięty i dodatkowo gałązka mięty do dekoracji
1 szklanka mrożonych kawałków ananasa
1 szklanka kostek lodu

1. Schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego, nie poruszając jej, tak by śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Ostrożnie otwieramy puszkę i łyżką zbieramy śmietankę (pozostałą wodę kokosową zachowujemy na inną okazję).

2. Wyciskamy sok pomarańczowy do szklanej miarki. Wrzucamy poszatkowane liście mięty, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.

3. Podczas gdy sok naciąga miętowym aromatem, wkładamy do miksera kawałki ananasa, wlewamy śmietankę kokosową, wrzucamy kostki lodu i miksujemy na wysokich obrotach, aż płyn się spieni i dokładnie zmiesza. Odcedzamy liście mięty od soku pomarańczowego, wlewamy sok do miksera i znów miksujemy do połączenia się składników.

4. Wlewamy do dwóch oszronionych szklanek i ozdabiamy gałązkami mięty.
Zdrowe lody - 75 przepisów
/ "Zdrowe Lody" Christine Chitnis
To jedyna książka zawierająca przepisy nie tylko na smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw, ziół. Bez chemii i konserwantów. Dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.

To ponad 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów – na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!

Łatwe, tanie przepisy, bez użycia maszynki do lodów.

To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć naturalnych witamin twojemu dziecku!