
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na dostarczenie do organizmu określonego składnika pokarmowego zawierającego alergen. Reakcje alergiczne mogą być różne. Swąd skóry, obrzęk, trudności w oddychaniu, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Może cię zainteresować także: Rodzice, uważajcie na miód, nie wolno go podawać małym dzieciom. Sama się o tym przekonałam
Kiwi to owoc, który znany jest m.in. ze swoich właściwości uczulających. Nawet jeżeli dziecko ma już wprowadzone pokarmy stałe i próbowało wcześniej kiwi może się okazać, że podane o nieodpowiedniej porze będzie stanowić bezpośrednie zagrożenie dla jego zdrowia. Owoc może wywołać silną reakcję alergiczną. Maluch może się zacząć krztusić i mieć poważne problemy z oddychaniem.
Nie ma żadnych dowodów naukowych na zachodzenie tego zjawiska. Nie skorelowano dotąd pór dnia lub pór roku z działaniem alergenu.
Wiemy natomiast, że organizm pracuje bardziej intensywnie w ciągu dnia niż w godzinach wieczornych i to może w połączeniu z innymi czynnikami prowadzić do określonych konsekwencji, jak w przypadku działania alergenu.
Można się tutaj doszukiwać analogii, jak w przypadku powysiłkowej reakcji anafilaktycznej, czy interakcji związanych ze spożytymi wcześniej pokarmami.
Te tezy wciąż pozostają jednak w sferze spekulacji. Nie istnieją badania, które mogłyby tę zależność potwierdzić w sposób jednoznaczny.
Napisz do autora: magda.wozniak@mamadu.pl