
REKLAMA
Portal Brigt Side po przeanalizowaniu porad od czołowych dietetyków sporządził listę ciekawych połączeń produktów, które są najkorzystniejsze dla zdrowia całej rodziny.
SUPER DUETY
Jabłka z ciemną czekoladą
Taka kombinacja może nie jest dość powszechna, ale naprawdę warto spróbować! Katechiny i kwercetyna (przeciwutleniacz występujący m.in w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód, winogron) mogą czynić cuda razem, zwiększając odporność organizmu, stymulując aktywność mózgu. To też korzyści dla serca i zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.
Taka kombinacja może nie jest dość powszechna, ale naprawdę warto spróbować! Katechiny i kwercetyna (przeciwutleniacz występujący m.in w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód, winogron) mogą czynić cuda razem, zwiększając odporność organizmu, stymulując aktywność mózgu. To też korzyści dla serca i zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.
Owsianka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym
Owsianka i sok pomarańczowy są doskonałym źródłem fenoli. Oznacza to, że poprawiają one układ trawienny i pomagają oczyścić organizm z produktów przemiany materii i toksyn.
Owsianka i sok pomarańczowy są doskonałym źródłem fenoli. Oznacza to, że poprawiają one układ trawienny i pomagają oczyścić organizm z produktów przemiany materii i toksyn.
Wieprzowina z brukselką lub brokułami
Wieprzowina jest zbyt tłusta, żeby jeść ją codziennie. Jednakże zawiera selen, który hamuje wzrost komórek nowotworowych. Podawaj dania wieprzowe z brukselką albo brokułami, które zawierają substancję organiczną – sulforafan. Dzięki temu zwiększa się skuteczność wchłaniania selenu aż o 13 razy, a odpowiada on m.in. za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zmusza organizm do wytwarzania ciał obronnych w wypadku infekcji, wykazuje działanie przeciwzapalne.
Wieprzowina jest zbyt tłusta, żeby jeść ją codziennie. Jednakże zawiera selen, który hamuje wzrost komórek nowotworowych. Podawaj dania wieprzowe z brukselką albo brokułami, które zawierają substancję organiczną – sulforafan. Dzięki temu zwiększa się skuteczność wchłaniania selenu aż o 13 razy, a odpowiada on m.in. za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zmusza organizm do wytwarzania ciał obronnych w wypadku infekcji, wykazuje działanie przeciwzapalne.
Pomidory z wątróbką
Brak żelaza w organizmie może prowadzić do złego samopoczucia, chronicznego zmęczenia, problemów z metabolizmem, czy krążeniem. Jednak żelazo zawarte w wątrobie nie będzie dobrze wchłaniane bez wsparcia witaminy C. Tutaj niezbędne wydają się pomidory, ponieważ zawierają sporo kwasu askorbinowego.
Brak żelaza w organizmie może prowadzić do złego samopoczucia, chronicznego zmęczenia, problemów z metabolizmem, czy krążeniem. Jednak żelazo zawarte w wątrobie nie będzie dobrze wchłaniane bez wsparcia witaminy C. Tutaj niezbędne wydają się pomidory, ponieważ zawierają sporo kwasu askorbinowego.
Może cię zainteresować także: Kuchenna rewolucja! Czyli 10 prostych sposobów, by nie marnować jedzenia
Pietruszka z cytryną
Pietruszka znakomicie pasuje do owoców cytrusowych. Żelazo zawarte w zieleninie poprawia wchłanianie witaminy C. Ta ważna witamina jest odpowiedzialna za wzmocnienie systemu odpornościowego i poprawę metabolizmu.
Pietruszka znakomicie pasuje do owoców cytrusowych. Żelazo zawarte w zieleninie poprawia wchłanianie witaminy C. Ta ważna witamina jest odpowiedzialna za wzmocnienie systemu odpornościowego i poprawę metabolizmu.
Warzywa z jogurtem
Oczywiście z jogurtem naturalnym, który nie zawiera barwników, konserwantów i cukru. Taki, jest bogaty w wapń i pomaga w pracy żołądka, normalizuje mikroflorę jelitową. Łączenie z warzywami (na przykład marchewką, selerem), daje prawdziwą bombę witaminową. A włókna zawarte w warzywach pomagają w lepszym wchłanianiu wapnia.
Oczywiście z jogurtem naturalnym, który nie zawiera barwników, konserwantów i cukru. Taki, jest bogaty w wapń i pomaga w pracy żołądka, normalizuje mikroflorę jelitową. Łączenie z warzywami (na przykład marchewką, selerem), daje prawdziwą bombę witaminową. A włókna zawarte w warzywach pomagają w lepszym wchłanianiu wapnia.
Awokado ze szpinakiem
To ulubiona para wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę. Składniki te będą miały znaczący wpływ na nasze zdrowie w połączeniu z pożytecznymi tłuszczami roślinnymi, występującymi w awokado. Szpinak i awokado w tandemie to gwarancja wręcz niezwykłej poprawy systemu trawiennego.
To ulubiona para wszystkich dietetyków. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę. Składniki te będą miały znaczący wpływ na nasze zdrowie w połączeniu z pożytecznymi tłuszczami roślinnymi, występującymi w awokado. Szpinak i awokado w tandemie to gwarancja wręcz niezwykłej poprawy systemu trawiennego.
Zielona herbata z cytryną
Picie zielonej herbaty z cytryną to wspaniały sposób, aby ugasić pragnienie i uzupełnić energię. Zielona herbata zawiera katechiny, które odpowiadają m.in. za wzmocnienie układu odpornościowego. A jeśli dodamy cytrynę (witamina C), efekty jej zwiększają się kilkakrotnie.
Picie zielonej herbaty z cytryną to wspaniały sposób, aby ugasić pragnienie i uzupełnić energię. Zielona herbata zawiera katechiny, które odpowiadają m.in. za wzmocnienie układu odpornościowego. A jeśli dodamy cytrynę (witamina C), efekty jej zwiększają się kilkakrotnie.
Pomidory z oliwą z oliwek
Każdy Włoch powie, że jest to przede wszystkim bardzo smaczna kombinacja, do której wielu Polaków również się już przekonało. Warto zauważyć, że mieszkańcy Włoch rzadko cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wynika to z faktu, że likopen zawarty w pomidorach poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych. To przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca, rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Składnik ten ukryty w pomidorach, spożywany wraz z tłuszczami jest lepiej wchłaniany przez organizm.
Każdy Włoch powie, że jest to przede wszystkim bardzo smaczna kombinacja, do której wielu Polaków również się już przekonało. Warto zauważyć, że mieszkańcy Włoch rzadko cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wynika to z faktu, że likopen zawarty w pomidorach poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych. To przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca, rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Składnik ten ukryty w pomidorach, spożywany wraz z tłuszczami jest lepiej wchłaniany przez organizm.
Mięso z rozmarynem
Mięso jest ważnym źródłem białka, ale istotne jest to, czy przyrządzamy je prawidłowo. Dietetycy są w tej sprawie zdecydowani: najlepiej dusić. Smażeniem, a także pieczenie może prowadzić do powstawania związków rakotwórczych. Jednak można ograniczyć wydzielanie się tego niepożądanego skutku, poprzez marynowanie mięsa w rozmarynie. Rozmaryn sam w sobie zawiera sporo antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu szkodliwych substancji podczas pieczenia.
Mięso jest ważnym źródłem białka, ale istotne jest to, czy przyrządzamy je prawidłowo. Dietetycy są w tej sprawie zdecydowani: najlepiej dusić. Smażeniem, a także pieczenie może prowadzić do powstawania związków rakotwórczych. Jednak można ograniczyć wydzielanie się tego niepożądanego skutku, poprzez marynowanie mięsa w rozmarynie. Rozmaryn sam w sobie zawiera sporo antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu szkodliwych substancji podczas pieczenia.
Źródło: brihgtside.me