Rodzinne robienie pierników to w wielu domach przedświąteczna tradycja. Oto trzy niebanalne przepisy od Anny Piątkowskiej-Wełyczko, znanej blogerki kulinarnej prowadzącej kulinarneinspiracje.blogspot.com
Reklama.
Lukrowane bałwanki cynamonowe
Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak musicie przygotować się na bałagan i dobrą zabawę.
Składniki na ciasto:
480 g mąki
320 g masła
160 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier
250-400 g cukru pudru
1 białko
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie woda
Dodatkowo
masa plastyczna czarna, czerwona, zielona
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kształty bałwanków. Pieczemy 10 minut w 150 stopniach, a po wystudzeniu dekorujemy.
Lukrem oblewamy całe bałwanki, z czarnej masy robimy węgielki i kapelusze, z pozostałych kolorów kręcimy szaliki lub dekorujemy je według własnego uznania.
Choinki z piernika
Choinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający.
Składniki na piernik:
1/2 kg mąki pszennej
2/3 kostki masła
25 dkg miodu
2 łyżki mieszanki korzennej do piernika
4 łyżki cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
250-400 g cukru pudru
1 białko
łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą korzenną, i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty gwiazdek. Na każdą choinkę będzie potrzebnych 12 piernikowych gwiazdek. Po dwie z każdego rozmiaru. Największą kładziemy na sam dół. Smarujemy obficie lukrem i doklejamy na wierzch kolejną gwiazdę tej samej wielkości, tak, aby jej ramiona znalazły się między ramionami poprzedniej. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi gwiazdkami. Na wierzchu ustawiamy ostatnią gwiazdkę "na stojąco".
Dodatkowo można choinkę udekorować też cukrem pudrem lub srebrnymi koralikami cukrowymi. Zapakowane w celofan z kokardą choinki będą pięknym prezentem, a przy okazji będą miały szansę "zmięknąć".
Chatka z piernika
- Ostatni raz taką chatkę robiłam chyba z 15 lat temu, jeszcze w rodzinnym domu. Pamiętam, że kiedy zapaliliśmy w środku świeczki w całym pokoju pachniało świętami. W tym roku przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze – wspomina blogerka.
- Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się nam wypalą będzie trzeba zdjąć podłogę, a to może zakończyć się katastrofą! Dlatego oszczędzamy tea lighty, które zamurowałam w środku – dodaje.
Składniki na piernik:
1/2 kg mąki pszennej
2/3 kostki masła
25 dkg miodu
2 łyżki mieszanki korzennej do piernika
4 łyżki cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
250-400 g cukru pudru
1 białko
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie woda
Przygotowanie:
Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty zgodnie z tymi wskazówkami:
Pamiętajcie aby boku domku wyciąć po 2, podobnie z daszkiem.
W bokach domku wycinamy okienka i drzwi, przez które będzie można włożyć świeczkę. Pieczemy poszczególne elementy na złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei.
Poszczególne części domku sklejamy lukrem ustawiając je na podstawce. Dociskamy lekko ścianki do siebie. Kiedy będą się dobrze trzymać układamy dach - smarujemy każą krawędź, wszystkie miejsca gdzie poszczególne elementy się łączą. Na koniec komin - to trochę jak składanie puzzli. W efekcie otrzymacie stan surowy domku.
Teraz trzeba go udekorować - namalować lukrem dachówki, ramy okienne, zrobić sople lodu, nawisy śniegu, udekorować posypkami i perełkami. Można też go nieco oprószyć cukrem pudrem.
Na koniec wstawiamy do środka świeczkę, odpalamy - i jesteśmy gotowi na święta!